Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Αναγνώσεις διατροφής με πεντανόστιμο τέλος!

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ημέρα που ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ το 1945. Μία καλή ευκαιρία να ρίξουμε ξανά φως σε θέματα που μας έχουν ήδη απασχολήσει στη θεματική ενότητα «Καλύτερη Διατροφή», αλλά και να αναζητήσουμε νέες πεντανόστιμες ιστορίες που θα κάνουν μικρούς και μεγάλους να δουν το διατροφικό μενού με περισσότερη σκέψη και προσοχή! 

Ας κάνουμε μία γρήγορη ανακεφαλαίωση πριν περάσουμε στο κυρίως πιάτο: Ξέρουμε πόσο άρρηκτα συνδέονται η υγεία, το περιβάλλον και η κοινωνία με τα τρόφιμα που παράγουμε και καταναλώνουμε, αλλά και με τον διατροφικό τρόπο ζωής που επιλέγουμε για εμάς και τα παιδιά μας. Γνωρίζουμε επίσης πόσο ζοφερό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα σημειώνει τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας σε νέους ηλικίας 10 έως 18 ετών στην Ευρώπη όταν, στον αντίποδα, 870 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό.  

Αυτό που ίσως δεν ξέρουμε είναι ότι η παγκόσμια λογοτεχνία έχει καταπιαστεί με πολλή αγάπη, όρεξη και φαντασία με την τροφή και την ευαισθητοποίηση των παιδιών γύρω από το συγκεκριμένο θέμα! Έχετε σκεφτεί ότι ένα παραμύθι ή διήγημα είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνήσετε νοήματα και ιδέες στα παιδιά γύρω από το καθημερινό διαιτολόγιο, τα οφέλη της μεσογειακής πυραμίδας της διατροφής, τη σύνδεση διατροφής και σωματικής άθλησης αλλά και τη συσχέτιση της τροφής με περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τους πάντες; 

Ξεκινήστε από σήμερα την αναζήτηση βιβλίων που θα εμπνεύσουν τα παιδιά να πειραματιστούν, να γνωρίσουν και να μάθουν περισσότερα για τα διατροφικά υλικά που επιλέγουμε και γιατί όχι να μαγειρέψουν τα ίδια συνταγές με ευτυχισμένο τέλος και νόστιμη κατάληξη! 

Η βιβλιοθήκη της περιοχής σας θα έχει σίγουρα μία σειρά από σχετικά βιβλία. Κάντε μία εξόρμηση στα ράφια της με τα παιδιά σας και ξεκινήστε ένα ενδιαφέρον ταξίδι από σήμερα. Ιδού και μερικοί τίτλοι βιβλίων ως αρχή ενός πολύχρωμου νήματος:

1. Η ελίτσα, Ματούλα Τόλκα, Λιβάνης 
2. Ο ωραίος Δαρείος, Σοφία Ζαραμπούκα, Πατάκης 
3. Αχ σοκολάτα!, Λίλη Λαμπρέλλη, Πατάκης 
4. Η Μιλένα και το φριχτό ψάρι, Σώτη Τριανταφύλλου, Πατάκης
5. Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα; Sabine Rahn
6. Από το στάρι στο ψωμί, Ελένη Σβορώνου, Ερευνητές 
7. Πατάτες, πατάτες, Anita Lobel, Άγκυρα 
8. Με το γυαλί του ψαρά, Θέμος Ποταμιάνος, Εστία 
9. Παραμύθια και μια ξύλινη κουτάλα, Ιωάννα Νιαώτη, Καλειδοσκόπιο 
10. Η ζωή των παιδιών στην αρχαία Ελλάδα, Μεταίχμιο 
11. Η Μελισσάνθη και οι μέλισσες, Κέδρος 
12. Η Λωξάντρα, Μαρία Ιορδανίδου, Εστία 
13. Πρόσκληση σε γεύμα, Ελένη Σταμπόγλη, Καλειδοσκόπιο 

Πηγή