Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Στην τελική ευθεία για τα απορρίμματα παρά τις ενστάσεις και τις διαμαρτυρίες

Δε φαίνεται να φθάνουν στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία οι διαμαρτυρίες κατοίκων, δημάρχων, αλλά και υποψήφιων περιφερειαρχών για το διαγωνισμό της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Έτσι, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», στο τελευταίο στάδιο πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης βρίσκονται οι νέες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων θα ανοίξει το δρόμο για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο, οπότε και θα ξεκινήσει να «τρέχει» το χρονοδιάγραμμα του έργου. Πάντως, καθώς ο χρόνος περνάει, οι πιθανότητες να τεθούν σε λειτουργία οι προσωρινές εγκαταστάσεις πριν από το τέλος του 2014 έχουν πλέον εξανεμιστεί.

Το προηγούμενο διάστημα, φορείς και υπηρεσίες κατέθεσαν τις απόψεις τους στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του ΥΠΕΚΑ, την αρμόδια για την περιβαλλοντική αδειοδότηση υπηρεσία.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και ο ανάδοχος του έργου (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) κατέθεσε τις συμπληρωματικές μελέτες που ζητήθηκαν. «Η εκτίμησή μου είναι ότι το προσεχές δεκαπενθήμερο θα εκδοθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) με κοινή υπουργική απόφαση, και έτσι ανοίγει ο δρόμος για το έργο», αναφέρει ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Γιώργος Αγραφιώτης. «Το χρονοδιάγραμμα του έργου θα ξεκινήσει να μετράει από τη στιγμή που θα υπογραφεί η σύμβαση».

Σύμφωνα με το νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, οι πέντε νομοί της Περιφέρειας (Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας) θα καλυφθούν από τρεις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων (εργοστάσιο διαλογής και ΧΥΤΥ) και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Ο ανάδοχος θα πρέπει εντός 10 μηνών να είναι σε θέση να διαχειριστεί το σύνολο των απορριμμάτων των 5 νομών με προσωρινές εγκαταστάσεις και σε 24 μήνες με τις μόνιμες. Οι τρεις μονάδες θα κατασκευαστούν: στο Δήμο Τριπόλεως βόρεια του οικισμού Παλαιοχούνης, στο Δήμο Οιχαλίας δυτικά του οικισμού Καλλιρρόης και στο Δήμο Ευρώτα νοτιοδυτικά του οικισμού Αμπελοχωρίου. Επίσης, το σχεδιασμό ολοκληρώνουν δύο σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων: ένας στην Τενέα Κορινθίας και ένας στη Νέα Κίο Αργολίδας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιδράσεις για τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων είναι πολλές. Για παράδειγμα, «η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση στην περιοχή Παλαιοχούνης είναι παράνομη», λέει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Δημόπουλος, μηχανικός και μέλος ομάδας κατοίκων και καταγομένων από τρία χωριά της περιοχής. «Η απόσταση από την κύρια περιοχή προέλευσης των απορριμμάτων, δηλαδή την Κόρινθο, είναι πολύ μεγάλη, περί τα 70 χλμ. Επίσης, η απόσταση από τον κοντινότερο οικισμό είναι μικρότερη από την επιτρεπόμενη, ενώ τμήμα της έκτασης που θα χρησιμοποιηθεί είναι αναδασωτέο».

Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και στην περιοχή της Οιχαλίας.
«Όλοι θέλουν το έργο, αλλά λίγο πιο μακριά από την περιοχή τους. Αυτή είναι η μόνιμη επωδός», υποστηρίζει ο κ. Αγραφιώτης.