Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Προστατεύστε το σπίτι σας: Πώς να αποφύγετε διαρρήκτες, πυρκαγιές και ατυχήματα

Το να προστατεύετε το σπίτι και την οικογένεια σας, είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης. Προκειμένου να διευκολύνει την κατάσταση, μία αμερικανική εταιρεία επιθεώρησης ασφαλείας σπιτιών, παρουσιάζει σε ένα πρακτικό σχεδιάγραμμα όλα όσα θα πρέπει να έχει ένα σπίτι, για να θεωρηθεί ασφαλές. 

Για παράδειγμα, όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα της Mr. Home Inspections, στο μπάνιο, φροντίστε να τοποθετήσετε αντιολισθητικά πατάκια στο κάτω μέρος της μπανιέρας, για γλυτώσετε από γλιστρήματα και πτώσεις. 
Αν έχετε παιδιά είναι σημαντικό να κλειδώνετε τα συρτάρια με τα φάρμακα και να κρατάτε τα φωτάκια νυκτός μακριά από υφάσματα, αφού εάν ένα φως υπερθερμανθεί, μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Οσο για την πυρκαγιά, είναι σημαντικό να υπάρχει ένας πυροσβεστήρας σε κάθε όροφο και οπωσδήποτε ένας στην κουζίνα κι ένας στο γκαράζ, αφού είναι τα δύο μέρη που είναι πιο πιθανό να αρχίσει η φωτιά. Μάλιστα, βεβαιωθείτε ότι έχετε το σωστό τύπο πυροσβεστήρα, αφού η φωτιά από βραχυκύκλωμα είναι εντελώς διαφορετική από φωτιά με λάδι. 
Επίσης, στην κουζίνα είναι σημαντικό να έχετε κουτί πρώτων βοηθειών και να πετάξετε όλες τις συσκευές που έχουν χαλάσει ή «υπολειτουργούν» ενέχοντας κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. 
Τέλος για να προστατευτείτε από τους διαρρήκτες πρέπει όταν φεύγετε από το σπίτι να κλειδώνετε πόρτες και παράθυρα, ακόμη και τα πιο μικρά και να μην αφήνετε πράγματα αξίας σε σημεία που να είναι ορατά από το παράθυρο. Επίσης μην έχετε περισσότερα κλειδιά απ' όσα είναι τα μέλη του σπιτιού και μην αφήνετε σημάδια ότι το σπίτι είναι κενό (πχ κλειστές κουρτίνες) ενώ σημαντικό είναι να εγκαταστήσετε συναγερμό.