Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Επιτέλους, ξεκινάει το έργο για την απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας της αυτοδιοίκησης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Θεόδωρος Γκοτσόπουλος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτηρίζει ως «μεγάλη τομή στη διοικητική οργάνωση και λειτουργία των δήμων και των περιφερειών» το έργο για την απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, που θα αρχίσει εντός του έτους. 

Για την υλοποίηση του έργου αυτού υπεγράφη πρόσφατα προγραμματική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και των θεσμικών εκπροσώπων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, ενώ φορέας υλοποίησης θα είναι η ΕΕΤΑΑ και τόνισε ότι «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αυτό το πολύ σπουδαίο έργο γίνεται σε πλήρη και απόλυτη συνεργασία του υπουργείου, με τους δήμους και τις περιφέρειες», 
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης του Θεόδωρου Γκοτσόπουλου που αναφέρεται στο συγκεκριμένο έργο:
Ερ.: Την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη προγραμματική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών, της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ για την απλούστευση λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης. Φορέας υλοποίησης του προγράμματος θα είναι η ΕΕΤΑΑ. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται και ποια θα είναι τα οφέλη για τους συναλλασσόμενους πολίτες;
Απ.: Ξεκινάμε ένα σημαντικό έργο για την αναδιοργάνωση της λειτουργίας των ΟΤΑ. Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου επιχειρησιακού μοντέλου που θα επιτρέψει στους δήμους και στις περιφέρειες να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και πιο αποδοτικά προς τους πολίτες και προς τις επιχειρήσεις. Είναι μια μεγάλη τομή στη διοικητική οργάνωση και λειτουργία των δήμων και των περιφερειών με στόχο τη μεγάλη μείωση της γραφειοκρατίας και την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Στα δύο πρώτα χρόνια, έως το 2019, θα καταγραφούν οι υφιστάμενες λειτουργίες και στη συνέχεια θα προταθούν στο υπουργείο Εσωτερικών συγκεκριμένες νομοθετικές αλλαγές, προκειμένου οι ΟΤΑ να αλλάξουν το μοντέλο λειτουργίας και απόδοσής τους. Ταυτόχρονα θα έχουμε τις προδιαγραφές για το επόμενο στάδιο που θα είναι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για την αυτοδιοίκηση, κάτι που αναμένεται μέχρι το τέλος του 2023. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αυτό το πολύ σπουδαίο έργο γίνεται σε πλήρη και απόλυτη συνεργασία του υπουργείου, με τους δήμους και τις περιφέρειες. Αυτό το έργο είναι μια τρανή απόδειξη ότι μπορούν σε βασικά ζητήματα η αυτοδιοίκηση με το υπουργείο Εσωτερικών από κοινού να επεξεργαστούν και να υλοποιήσουν ένα έργο.
Δεύτερη βασική προϋπόθεση -εκτός της συνεργασίας των τριών φορέων- είναι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, το ανθρώπινο δυναμικό των δήμων και των περιφερειών, να κατανοήσουν το έργο, και γι΄ αυτό μαζί θα σχεδιάσουμε και μαζί θα υλοποιήσουμε τη νέα αυτή οργάνωση των δήμων και των περιφερειών. Ελπίζουμε και προσωπικά είμαι βέβαιος πως στο τέλος αυτής της διαδικασίας οι δήμοι και οι περιφέρειες θα λειτουργούν με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο προσαρμοσμένο στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Ερ.: Ποια άλλα προγράμματα στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης υλοποιούνται ήδη ή αναμένεται να εφαρμοστούν στο άμεσο μέλλον;
Απ.: Ρίχνουμε βάρος στην αναπτυξιακή και οργανωτική λειτουργία των δήμων. Το αναπτυξιακό κομμάτι εξυπηρετείται από δύο προγράμματα: Το πρώτο αφορά μια σειρά δράσεων για να βοηθήσουμε τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους στην επεξεργασία και κατάθεση προτάσεων για να πάρουν έργα και να τα υλοποιήσουν, από το ΕΣΠΑ και από άλλους χρηματοδοτικούς πόρους. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία ενός δικτύου τεχνικών συμβούλων σε όλη τη χώρα, για να προετοιμάζουν τους δήμους προκειμένου να είναι έτοιμοι να υποβάλλουν προτάσεις για να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, κυρίως για έργα στον τομέα του περιβάλλοντος (υγρά και στερεά απόβλητα, ύδρευση, αποχέτευση κ.λπ.).
Για τη βελτίωση της οργανωτικής λειτουργίας των δήμων, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα επιπλέον τμήμα στην ΕΕΤΑΑ για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε να συντάσσουν μελέτες. Επίσης θα βοηθήσουμε τους δήμους να διατυπώσουν τα αναπτυξιακά και επιχειρησιακά τους προγράμματα, για να διεκδικούν την υλοποίηση έργων μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Για τον σκοπό αυτό οι δήμοι θα έχουν στη διάθεσή τους, 750 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους και από δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτό το ποσό, και η αγωνία που κατέχει το υπουργείο και τους δήμους είναι κατά πόσο αυτά τα χρήματα θα απορροφηθούν μέσα στο 2018 λόγω των αδυναμιών που έχουν οι δήμοι να προχωρήσουν τις διαδικασίες. Εμείς αναλαμβάνουμε να βοηθήσουμε αυτή τη γιγαντιαία προσπάθεια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Πηγή