Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Ελπίδες για ζωή 40 εκατ. έτη φωτός μακριά

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ. Στον αστερισμό του Υδροχόου, 40 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη, εστιάζονται οι έρευνες των αστρονόμων για εξωγήινες μορφές ζωής, μετά την ανακάλυψη τριών πλανητών που μπορεί να φιλοξενούν νερό σε υγρή μορφή.

Συνολικά επτά πλανήτες μεγέθους παρόμοιου με τη Γη εντοπίστηκαν γύρω από το άστρο Trappist-1, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Nature.

Κατά ευτυχή σύμπτωση, οι τροχιές των πλανητών αυτών είναι σε γωνίες που διευκολύνουν τη μελέτη τους με τηλεσκόπια, τα οποία εξετάζουν σε πρώτη φάση τη σύσταση της ατμόσφαιράς τους για να εντοπίσουν χημικά στοιχεία που προδίδουν την ύπαρξη ζωής.

«Νομίζω ότι κάναμε ένα σημαντικό βήμα ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει ζωή εκεί έξω» δήλωσε ο αστρονόμος του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Αμορί Τριό. Το άστρο Trappist-1 είναι μικρό και αχνό σε σχέση με τον Ηλιο, αντιπροσωπεύοντας μόλις 8% του μεγέθους του δικού μας άστρου. Δίπλα του, οι πλανήτες με το μέγεθος της Γης εμφανίζονται συγκριτικά πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι οι πλανήτες του δικού μας ηλιακού συστήματος πλάι στον Ήλιο.

Υπολογίζοντας την ενέργεια του Trappist-1, οι επιστήμονες προσδιόρισαν ότι η ζώνη που μπορεί να υποστηρίζει την εμφάνιση ζωής περιορίζεται στον τέταρτο, πέμπτο και έκτο πλανήτη.

«Το σύστημα πλανητών γύρω από τον Trappist-1 είναι πολύ συμπαγές και ως εκ τούτου μπορεί να έχει νερό σε υγρή μορφή και ίσως να υποστηρίζει και ζωή» είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Μισέλ Γκιγιόν, από το πανεπιστήμιο της Λιέγης.

Οι αστρονόμοι γνώριζαν ότι τα αστέρια έχουν πλανήτες, αλλά μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες δεν είχαν τα όργανα ώστε να τους παρατηρήσουν. Σήμερα έχουν καταγραφεί 3.400 εξωπλανήτες, εκ των οποίων, όπως προκύπτει από τη δημοσίευση στο Nature, προσφέρονται για εντατική μελέτη οι 7.

Πηγή