Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Η διαφήμιση που συγκίνησε πολλούς, απορρίφθηκε όμως από την Adidas (video)

Υπάρχουν κάποιες στιγμές που δεν υπάρχουν οι κατάλληλες λέξεις για να αποτυπώσεις αυτό που είδες. Νομίζεις ότι είναι λίγες και όχι αρκετά παραστατικές για να αποτυπώσουν σε απόλυτο βαθμό το συναίσθημα που σου δημιούργησε. Απλά αφήνεις την εικόνα, όντας σίγουρος ότι θα «μιλήσει» και θα αγγίξει την καρδιά σου.

Το διαφημιστικό σποτ που δημιούργησε μια ομάδα φοιτητών με αποδέκτρια την Adidas, η οποία δεν φέρεται να ανταποκρίθηκε (προκαλώντας… απορίες γι αυτό), φανερώνει σε υπέρτατο βαθμό το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής.

Η μουσική σε καθηλώνει, οι εικόνες αγγίζουν κάθε ευαίσθητη χορδή σου. Η διαφήμιση όπως πραγματικά πρέπει να είναι. «Προσπαθήσαμε να το στείλουμε στην Adidas, αλλά δεν αντέδρασαν», ανέφερε ένας εκ των δημιουργών του, ηλικίας 26 ετών, ο Έβγκεν Μέρχερ.

Η διαφήμιση έχει ως πρωταγωνιστή έναν βετεράνο δρομέα, που περνάει τη ζωή του σ’ έναν οίκο ευγηρίας, όπου τίποτα δεν τον ικανοποιεί και δεν του δίνει ζωή. Το περιβάλλον και οι πρωταγωνιστές του μικρού αυτού βίντεο έχουν σαφή αναφορά/επιρροή απ’ τη «Φωλιά του κούκου», την ταινία του Μίλος Φόρμαν, με πρωταγωνιστή τον Τζακ Νίκολσον.

Το ίδρυμα, οι «περίεργες συμπεριφορές» των «έγκλειστων» σε αυτό, η κατάσταση ιδρυματισμού, η «μη ζωή» και φυσικά το σκληρό, άτεγκτο πρόσωπο της υπεύθυνης, μια ευθεία αναφορά στην αξέχαστη ερμηνεία της Λούις Φλέτσερ στο ρόλο της νοσοκόμας Ρέιτσεντ. Ακόμα και το φινάλε, αλλά και το σλόγκαν «break free» είναι εμπνευσμένα απ’ το φυγή του Αρχηγού, του Ινδιάνου, στο τέλος της ταινίας που απέσπασε πέντε Όσκαρ το 1975.  

 

Πηγή