Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Γιατί η χώρα με την υπέρογκη φορολογία είναι η καλύτερη για να κάνεις business

Μπορεί μια χώρα όπου πάνω από το 50% του εισοδήματος καταλήγει σε φόρους να θεωρείται η καλύτερη για να κάνει κανείς επιχειρήσεις; Και όμως μπορεί!

Τουλάχιστον αυτό λέει το Forbes το οποίο τοποθετεί στην κορυφή τη μικρότερη, τη νοτιότερη και την πιο πεδινή από τις τρεις σκανδιναβικές χώρες, τη Δανία. Η χώρα της Σκανδιναβίας καταλαμβάνει ξεκάθαρα την πρωτιά, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ το αθροιστικό ποσό που καταλήγει σε φόρους κάθε χρόνο ξεπερνάει το 50%.

Το ποσοστό είναι αθροιστικό, περιλαμβάνοντας τους ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς φόρους μαζί με τους εταιρικούς, αλλά και το ΦΠΑ και σε αυτή τη λίστα η Δανία, μια χώρα της Ε.Ε., εκτός ευρώ, είναι η πιο ακριβή χώρα από πλευράς φορολογίας.

Ωστόσο αυτή η μικρή χώρα που αποτελείται από τη χερσόνησο της Γιουτλάνδης και ένα αρχιπέλαγος με 400 περίπου νησιά, από τα οποία τα 72 είναι ακατοίκητα, είναι η καλύτερη για business.

Ποια είναι η «μαγική συνταγή» της Κοπεγχάγης; Έχει υψηλά εισοδήματα, σταθερό φορολογικό σύστημα και ευελιξία σε αυτό όποτε χρειάζεται και απαιτούνται μόλις τέσσερα έγγραφα για τη σύσταση επιχειρηματικής δραστηριότητας... Κάπως έτσι ενδεχομένως να είχε φανταστεί και την Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου όταν έλεγε ότι θα κάνει τη χώρα «Δανία του νότου».

Από τότε βέβαια πέρασαν εφτά χρόνια με μνημόνια και πολλές κυβερνήσεις και η συζήτηση περιστράφηκε στο πως θα αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας και θα αντιμετωπιστεί η ανεργία, αλλά στην ουσία δεν έγιναν και πολλά.

Ακόμη και σήμερα η Ελλάδα παραμένει ένας αφιλόξενος τόπος για επενδύσεις, καθώς δεν έχει διαμορφωθεί το περιβάλλον εκείνο, που θα ανοίξει το δρόμο για επενδύσεις, άρα πολύ απλά για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας... Οπότε η Ελλάδα μένει με τα όνειρα και δεν βρίσκεται στις λίστες του Forbes.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι επενδυτές, είναι το σταθερό φορολογικό, η γραφειοκρατία και η σταθερή κοινωνική και πολιτική κατάσταση. Και αυτό το αποδεικνύει η Δανία, η οποία αν και έχει ένα τεράστιο ιδιωτικό χρέος απέχει χιλιόμετρα από την καταστροφή και ξεπερνάει με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα τις κρίσεις...

Η «φούσκα» στην αγορά ακινήτων το 2008 πυροδότησε μια τραπεζική κρίση και η δανέζικη οικονομία έχασε σημαντικό έδαφος στον τομέα της ανταγωνιστικότητας και η ανάπτυξη της ∆ανίας υστερεί σε σχέση με αυτές της Νορβηγίας και της Σουηδίας, ωστόσο συνεχίζει να κατακτά κορυφές και να μην έχει ανάγκη από οποιαδήποτε στήριξη. Η Δανία, με οικονομία 341 δισ. δολαρίων, αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια με ρυθμό μόλις 1% ωστόσο τώρα η χώρα είναι σε θέση για μια ισχυρή οικονομική δραστηριότητα εν όψει.

Μάλιστα παρά τις δυσκολίες η Δανία δεν κάνει εκπτώσεις στην πράσινη ανάπτυξη. Η πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη, είναι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Πράσινης Οικονομίας η «πιο πράσινη πόλη στον κόσμο».

Η Κοπεγχάγη είναι κορυφαία στον κόσμο σε πράσινο αστικό σχεδιασμό και πρωτοποριακές πρωτοβουλίες μεταφοράς, καθώς και καθαρές τεχνολογίες και λειτουργεί ως πρότυπο περιβαλλοντικής προόδου και ευθύνης.

Μέχρι το 2050 η Δανία φιλοδοξεί να αποχαιρετίσει μια για πάντα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας. Πρώτος στόχος είναι μέχρι το 2020 οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας να καλύπτουν σχεδόν το 70% των ενεργειακών αναγκών.

Με ακτές μήκους 7.300 χιλιομέτρων η Δανία είναι η ιδανική χώρα για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας. Μεταξύ Βόρειας Θάλασσας και Βαλτικής, η χώρα επενδύει στην δημιουργία αιολικών πάρκων στη θάλασσα, όπως εκείνο στο Κρίγκερς Φλακ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020 και να παράγει ρεύμα περίπου 600 μεγαβάτ.

Ταυτόχρονα η οικονομία αλλά και οι πολίτες είναι έτοιμοι και ώριμοι να δεχθούν νέες ιδέες. Σκεφτείτε τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν άνοιγε ένα σούπερ μάρκετ με ληγμένα προϊόντα! Στη Δανία λοιπόν άνοιξε.

Το πρώτο σούπερ μάρκετ που πουλάει αποκλειστικά ληγμένα τρόφιμα. Στόχος του WeFood να συνεισφέρει στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων στη χώρα, δημιουργώντας μια αγορά για τα ληγμένα τρόφιμα και τα αγαθά με φθαρμένες συσκευασίες. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται σε πρόθυμους αγοραστές σε χαμηλές τιμές, αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια. Το εγχείρημα μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες, ως μια δημιουργική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων.

Η Δανία είναι αγροτική χώρα όπου καλλιεργούνται κυρίως δημητριακά (κριθάρι, βρώμη, σιτάρι) και εκτρέφονται χοίροι, αιγοπρόβατα και άλογα. Η γεωργική απόδοση είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης ενώ και η γεωργική εκπαίδευση είναι πολύ υψηλή. Ταυτόχρονα βρίσκεται στην κορυφή των τεχνολογικά ανεπτυγμένων χωρών, ενώ αναπτύσσεται με συστηματικό τρόπο και η βιομηχανία τροφίμων, η χημική βιομηχανία, η υφαντουργία, η βιομηχανία ηλεκτρικών ειδών, η μεταλλουργία και η ναυπηγική. Κυριότερα προϊόντα είναι επίσης η μπίρα, το χαρτί και προϊόντα από ξύλο, ενώ η ανεργία κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα της τάξης του 5-6%.


Το παράδειγμα του φόρου λίπους


Στη ∆ανία δεν διστάζουν να διορθώσουν πολιτικές και φόρους που βλέπουν στην πράξη ότι δεν πετυχαίνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο φόρος λίπους. Ο φόρος αφορά σε προϊόντα µε ποσοστό κορεσµένων λιπαρών πάνω από 2,3%, όπως είναι το βούτυρο, το τυρί, η πίτσα, το κρέας, ακόµη και το γάλα και ανέρχεται σε 2,15 ευρώ ανά κιλό τέτοιων λιπαρών.

Ο φόρος είχε εισαχθεί περίπου τον Οκτώβριο του 2011, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα βάζοντας μπροστά το ζήτημα της υγιεινής διατροφής.

Τρόφιμα που περιέχουν περισσότερο από 2,3% κορεσμένα λιπαρά - συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και των επεξεργασμένων τροφίμων - τέθηκαν σε καθεστώς επιπλέον χρέωσης.

Όμως, όπως εκτίμησαν οι αρχές της Δανίας, ο φόρος είχε επίπτωση στις τιμές των τροφίμων στη χώρα με αποτέλεσμα να θέσει σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Μετά από ένα χρόνο εφαρμογής, ο φόρος είχε μεταφέρει τη ζήτηση σε γειτονικές ώρες, που πωλούνται πιο φτηνά αντίστοιχα προϊόντα.

Ένα από τα αποτελέσματα της φορολογίας λίπους ήταν ότι αρκετοί Δανοί είχαν αρχίσει τη διέλευση των συνόρων στη Γερμανία για να αγοράζουν τα τρόφιμα που ήθελαν από τη γειτονική χώρα.

Προχωρώντας ένα βήμα ακόμη το υπουργείο Οικονομικών της Δανίας ακύρωσε και τα σχέδιά του να επιβάλει φόρο για τη ζάχαρη.


Οι Δανοί δηλώνουν ευτυχισμένοι


Οι Δανοί στις περισσότερες έρευνες έρχονται στην πρώτη θέση ως προς την ποιότητα ζωής τους. Συγκεκριμένα, οι Δανοί βαθμολογούν τη ζωή τους με 7,8 με άριστα το 10. Καθόλου άσχημα, αν σκεφτεί κανείς τους φόρους που πληρώνουν, που είναι και οι υψηλότεροι στον κόσμο.

Το μυστικό τους είναι ότι έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και φαίνεται να είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους, σε σχέση με τους κατοίκους άλλων χωρών, τόσο εντός Ευρώπης όσο και εκτός. Οι Δανοί είναι κατά 35% ευτυχισμένοι με τη δουλειά τους, ενώ οι Νορβηγοί και οι Σουηδοί 33% και 32% αντίστοιχα. Εκτός Ευρώπης, 31% είχαν οι Καναδοί, ενώ το 29% μοιράζονται οι Αμερικανοί και οι κάτοικοι της Νέας Ζηλανδίας.

Στον αντίποδα, δηλαδή ανάμεσα στους πιο δυσαρεστημένους υπαλλήλους στον κόσμο δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Έλληνες (13%), μόλις μια θέση πριν από το τέλος.

Στη Δανία οι άνθρωποι είναι τόσο ευτυχισμένοι με τη δουλειά τους γιατί έχουν καταπληκτικά προνόμια, ενώ αν μείνει άνεργος δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς αν κάποιος χάσει τη δουλειά του, η κυβέρνηση συνεχίζει να πληρώνει τον εργαζόμενο με το 90% του μισθού του για δυο χρόνια.


Η μετανάστευση στη Δανία


Η Δανία αποτελεί  μια χώρα που φαίνεται να προσελκύει τον κόσμο να δουλέψει, προσφέροντας μέσο ετήσιο εισόδημα 32.000 ευρώ και μέσο όρο 37 ώρες εργασίας την εβδομάδα, με τις γυναίκες να δουλεύουν γύρω στις 35 ώρες και τους άντρες να φτάνουν τις 40-41 ώρες την εβδομάδα.

Στη Δανία δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως πολίτης χώρας της ΕΕ μπορείτε να διαμείνετε ελεύθερα στη Δανία για διάστημα άνω των 3 μηνών. Όμως εάν διαμείνετε στη Δανία για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών, πρέπει να υποβάλετε αίτηση για βεβαίωση εγγραφής ευρωπαίου πολίτη, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να έχετε δουλειά ή αποδεδειγμένα το εισόδημα που θα μπορέσει να σας συντηρεί. Εάν αναζητείτε εργασία κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη Δανία, μπορείτε να διαμείνετε έως και 6 μήνες χωρίς να απαιτείται αίτηση για βεβαίωση εγγραφής Ευρωπαίου πολίτη. 


Ποιος δικαιούται βεβαίωση εγγραφής πολίτη 

Μπορείτε να αποκτήσετε βεβαίωση εγγραφής πολίτη της ΕΕ/ΕΟΧ, εάν:

  • Έχετε μισθωτή απασχόληση στη Δανία
  • Διευθύνετε ανεξάρτητη επιχείρηση στη Δανία
  • Παρέχετε ή λαμβάνετε υπηρεσίες στη Δανία
  • Είστε σπουδαστής ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών που οδηγεί σε κρατικό τίτλο σπουδών εξουσιοδοτημένου κολλεγίου στη Δανία και δηλώνετε ότι διαθέτετε επαρκείς πόρους για να καλύψετε το κόστος παραμονής σας.
  • Διαθέτετε το εισόδημα ή τα μέσα για να συντηρείτε τον εαυτό σας

Από τη στιγμή που θα βρείτε εργασία τότε θα αποκτήσετε και πρόσβαση στην κοινωνική ασφάλιση και όλες της παροχές των Δανών.


«Υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»


«Υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» λέει ο Μάρκελλος στο έργο του Σαίξπηρ, «Άμλετ». Το ερώτημα επανέρχεται αφού προκάλεσε πολλές αντιδράσεις με νόμο που πέρασε στο κοινοβούλιο και οι αρχές μπορούν να κατάσχουν χρήματα και τιμαλφή των προσφύγων που αναζητούν άσυλο στο έδαφός της. Η είδηση προκάλεσε την κατακραυγή και έγινε παραλληλισμός με τις κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων Εβραίων από τους Ναζί. Μετά τις έντονες αντιδράσεις οι αρχές επιτρέπουν στους πρόσφυγες να κρατούν τουλάχιστον τις βέρες τους...

Πηγή