Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Geomiso: Ένα εργαλείο για τους μηχανικούς του μέλλοντος

Δέκα νέοι επιστήμονες που τους ενώνει το κοινό τους πάθος για το πρώτο πλήρες λογισμικό ισογεωμετρικής ανάλυσης, σχημάτισαν πριν από λίγα χρόνια μια ερευνητική ομάδα την οποία ονόμασαν Geomiso. Η ομάδα αυτή, από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχει βάλει στόχο τη δημιουργία και την κυριαρχία στην παγκόσμια αγορά ενός προγράμματος για τον σχεδιασμό και την ανάλυση φορέων μηχανικών, δηλαδή προϊόντων και κατασκευών. 

Η ομάδα Geomiso έχει κατασκευάσει το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα ισογεωμετρικής ανάλυσης που μελετά τη συμπεριφορά του έργου ενός μηχανικού, χρησιμοποιώντας υπολογιστή. Το εξειδικευμένο λογισμικό, που χρησιμοποιεί το Geomiso, είναι κάτι σαν το «Autocad», δηλαδή δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να σχεδιάζει κτίρια, ρούχα, μηχανές και οτιδήποτε άλλο. Επιπλέον όμως, συνεισφέρει παρέχοντας ισογεωμετρική ανάλυση, προβλέποντας έτσι τις συμπεριφορές των αντικειμένων που σχεδιάζονται. Για παράδειγμα, πόσο βάρος μπορούν να αντέξουν οι κολώνες ενός κτιρίου πέντε ορόφων και έτσι να γνωρίζει ο κατασκευαστής εάν και πού πρέπει να γίνουν εργασίες ενίσχυσης.  

Πόση δύναμη μπορεί να αντέξει μία πόρτα αυτοκινήτου, όταν την κλείνει ο επιβάτης; 

Η ισογεωμετρικήανάλυση, στην οποία βασίζεται η ιδέα της ομάδας του Geomiso,ενοποιεί τα δύο στάδια σε ένα λογισμικό, το οποίο υπερτερεί και στο κομμάτι του σχεδιασμού, γιατί ενσωματώνει τα πλέον σύγχρονα εργαλεία computeraideddesign (CAD), και στο κομμάτι της ανάλυσης, γιατί χρησιμοποιεί την ισογεωμετρική ανάλυση η οποία αυξάνει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων, μηδενίζει το γεωμετρικό λάθος και μειώνει τον υπολογιστικό χρόνο, έναντι της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων που κυριαρχεί ακόμη και σήμερα. Γι’ αυτό χαρακτηρίζεται disruptiveinnovation, καινοτομία που διαταράσσει την υπάρχουσα αγορά και δημιουργεί μια νέα.



Ο Παναγιώτης Καρακίτσιος, που εκπροσωπεί την ομάδα, εξηγεί ότι μέσω του 3ου Διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», το Geomiso μπορεί να προβληθεί δημοσιοποιώντας το λογισμικό και να αποκτήσει τρόπους δικτύωσης και πρόσβαση σε επενδυτές που θα ενδιαφερθούν για το πρόγραμμα. 

Η ομάδα του Geomiso φιλοδοξεί επίσης να ηγηθεί της νέας ενοποιημένης αγοράς, δημιουργώντας θέσεις εργασίας για Έλληνες επιστήμονες υψηλού επιπέδου. Στόχος των ερευνητών είναι η εμπορική εκμετάλλευση και η περαιτέρω ανάπτυξη του καινοτόμου λογισμικού. Όραμάτους είναι, όπως λένε, να πρωταγωνιστήσουνσε μια αγορά,η οποία φτάνει τα 10 δισ. Ευρώ. Όπως εξηγούν, το σημαντικότερο είναι να δημιουργήσουν πρώτοι αυτή τη νέα αγορά για να μπουν δυναμικά και να λάβουν υψηλό μερίδιο.  Γι΄ αυτό τον λόγο και ο Διαγωνισμός «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», έχει καίρια σημασία και προσφέρει την ευκαιρίαγια προβολή και καταξίωση.  

Το Geomiso έχει ήδη ξεκινήσει να δοκιμάζεται σε επίπεδο betatesting από ερευνητές σε ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η ομάδα έχει ήδη δικτυωθεί με τα Πανεπιστήμια του Harvard και του Stanford στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το μέλλον είναι εδώ. Και οι ερευνητές του Geomiso είναι έτοιμοι να «αρπάξουν» την ευκαιρία.