Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Νέες χρηματοδοτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

Με αφορμή την έκθεση της Greenpeace για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Υφυπουργού Οικονομίας κ. Χαρίτση και εκπροσώπων της Greenpeace για τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ. 

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Τουρισμού και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης και η Ειδική Γραμματέας ΕΤΠΑ Ευγενία Φωτονιάτα, συναντήθηκαν με εκπροσώπους της Greenpeace με αφορμή έκθεση που παρουσίασε πρόσφατα η οικολογική οργάνωση για την υλοποίηση προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης 1.000.000 κτιρίων και εξοικονόμησης ενέργειας σε βάθος δεκαετίας. 

Μάλιστα, όπως ανάφερε στο www.4green.gr ο κ. Τάκης Γρηγορίου, Υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, «αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Οικονομίας η χρηματοδότηση δράσεων εξοικονόμησης στον κτιριακό τομέα». 

Συζητήθηκε, ακόμα, η αξιοποίηση επιπλέον χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το πρόγραμμα Jessica για περαιτέρω εγγυήσεις στον τραπεζικό δανεισμό, με προοπτική μεταξύ άλλων να ενισχυθούν έργα τα οποία βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα δίνοντας έμφαση στον τριτογενή τομέα και τη βιομηχανία.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάστηκε η δυνατότητα κατάρτισης προγράμματος για την επιδότηση συστημάτων συσσωρευτών τα οποία χρησιμοποιούνται σε φωτοβολταϊκά συστήματα για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας, με στόχο το άνοιγμα μιας νέας αγοράς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα. 

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η χώρα, παρά την κρίση, έχει προγραμματίσει να διαθέσει περίπου το 20% από το σύνολο των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων που της αναλογούν σε παρεμβάσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ποσοστό που υπερβαίνει κατά 30% την υποχρέωση της χώρας βάσει των διεθνών συμφωνιών. 

Με βάση τις νέες εξελίξεις που προκύπτουν ύστερα και από τη διεθνή συμφωνία που υπεγράφη στην Παγκόσμια Σύνοδο στο Παρίσι για το Κλίμα, η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων καθίσταται ζωτικής σημασίας για τη χώρα, σημείωσε ο Υφυπουργός, συμβάλλοντας τόσο στην επίτευξη των στόχων για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.