Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

Αυτοκινητόδρομοι: Το αβέβαιο μέλλον των "κομμένων" τμημάτων σε Ολυμπία Οδό και Ε65

Σε κατασκευαστική τροχιά είναι εδώ και 1 έτος τα έργα στους αυτοκινητόδρομους αλλά όχι και τα τμήματα που "κόπηκαν" είτε οριστικά είτε χρονικά. Τα «κουρεμένα» τμήματα θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα όχι για την κατασκευή τους αλλά για το μέλλον τους. 


ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΕΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 

Πρόκειται για τμήματα των Αυτοκινητόδρομων της Ολυμπίας Οδού και του Ε65. Στην Ολυμπία βγήκε από τη σύμβαση παραχώρησης όλο το δυτικό τμήμα από την Πάτρα μέχρι την Τσακώνα, ένα τμήμα με μήκος 180 χλμ. Στον Ε65 "αναβλήθηκαν" τα τμήματα Λαμία-Ξυνιάδα και Τρίκαλα-Καλαμπάκα-Εγνατία.

Ποια θα είναι η τύχη τους; Διφορούμενες είναι ακόμα οι απαντήσεις και οι υποθέσεις εργασίας προς το παρόν συμπυκνώνονται σε εξαγγελίες. Το ερώτημα είναι αν τα τμήματα αυτά αποτελούν μέρος του στρατηγικού πλάνου της χώρας για τις οδικές μεταφορές.

Έτσι σήμερα σας παρουσιάζουμε την σημερινή τους κατάσταση με την ελπίδα πως σύντομα θα πάρουν τον δρόμο της κατασκευής με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. ΠΑΤΡΑ-ΠΥΡΓΟΣ 

Σε αυτό το κομμάτι υπήρξε τριπλός διαχωρισμός από το Υπουργείο Υποδομών για να μπορέσουν κάποια στιγμή να κατασκευαστούν. Η πρώτη δημοπράτηση που αφορά το τμήμα Πάτρα-Πύργος μήκους 75 χλμ ακυρώθηκε ως ένα και αδιαίρετο έργο και αποφασίστηκε να σπάσει σε 8 ή 9 εργολαβίες. Η προκήρυξη των δημοπρατήσεων θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες και ο στόχος είναι στις αρχές του 2017 να ξεκινά η κατασκευή όλων των τμημάτων. Χρηματοδοτείται ως ένα από τα πρώτα έργα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 σαν δημόσιο έργο με κόστος 443 εκ. ευρώ. 


ΠΥΡΓΟΣ-ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ 

Το μήκος του τμήματος είναι 50 χλμ. Εδώ υπάρχουν πολλά κακά. Κουρεμένο ως τμήμα, ακυρωμένοι περιβαλλοντικοί όροι λόγω περιβαλλοντικών, μικρή ημερήσια κίνηση. Για αυτό το τμήμα όλα είναι πιθανά. Αν δεν βρεθεί λύση στα περιβαλλοντικά και χρηματοδότηση από εναλλακτικές πηγές (Πακετό Γιουνκέρ, ΕΤΕπ, κ.λπ.) δύσκολα θα μπορέσει κάτω από αυτές τις συνθήκες να γίνει κάτι. 


ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ-ΤΣΑΚΩΝΑ 

Σε αυτό το τμήμα έχουμε δύο πράγματα να σημειώσουμε. Η Τσακώνα θα αποτελέσει σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο καθώς ενώνεται με τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα και πιθανολογείται πως θα έχει αξιόλογη κίνηση. Στο Υπουργείο Υποδομών αυτή την εποχή ασχολούνται με τις μελέτες και επιπλέον έχουμε και θεματα απαλλοτριώσεων οπότε το έργο αρχίζει να "απομακρύνεται" επικίνδυνα χρονικά. Το μήκος του συγκεκριμένου τμήματος είναι 30 χλμ. 


ΛΑΜΙΑ-ΞΥΝΙΑΔΑ 

Έκπληξη προκάλεσε εξαρχής το κόψιμο αυτού του τμήματος που θα λειτουργούσε ως φυσικός τροφοδότης για τον Ε65. Με την σύνδεση με τον ΠΑΘΕ θα μπορούσε να έχει πολύ μεγαλύτερη ημερήσια κίνηση.

Ανεξήγητο; Όχι  αν σκεφτεί κανείς ότι είναι ένα ορεινό τμήμα που θα χρειάζονταν σημαντικά τεχνικά έργα. Ούτε χρήματα υπάρχουν, ούτε χρόνος. Το μέλλον αυτού του τμήματος που έχει μήκος 30 χλμ έχει "δεθεί"με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και απομένει η ενεργοποίησή του. Το γεγονός της σύνδεσης με τον ΠΑΘΕ θα οδηγήσει δυνητικά κάποια στιγμή μελλοντικά στην κατασκευή του. 


ΤΡΙΚΑΛΑ-ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ-ΕΓΝΑΤΙΑ 

Εδώ τα πράγματα είναι επίσης δύσκολα. Με προβλήματα λόγω κακής χάραξης και αναγκαστικής επιλογής νέας το τμήμα αυτό πιθανότατα θα το δούμε στο ..απώτερο μέλλον. Έχει μήκος 60 χλμ αλλά περνά από μεγάλους ορεινούς όγκους και οι απαιτήσεις σε μεγάλα τεχνικά είναι πολλές εξασφαλίζοντας του μία θέση για το  ..μέλλον. Λίγες οι ελπίδες να το δούμε να κατασκευάζεται την επόμενη πενταετία. Στα θετικά φυσικά το γεγονός πως υπάρχει σαν τμήμα μέσα στην αναθεωρημένη σύμβαση. Να σημειώσουμε πως το τμήμα αυτό τελικά θα τερματίζει στην περιοχή Κηπουργιό Γρεβενών. 


Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Πηγή