Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Το αργότερο τον Οκτώβριο η έγκριση του νέου ΠΑΑ 2014-2020 σύμφωνα με τον κ. Χ. Κασίμη. Οι πολλές αρχικές ασάφειες καθυστέρησαν τη διαδικασία

Απαντήσεις σχετικά με την πορεία έγκρισης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 δίνει με αποκλειστικές του δηλώσεις στον ΑγροΤύπο, ο κ. Χαράλαμπος Κασίμης, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΠΕΝ. 
«Ευελπιστώ ότι το αργότερο τον Οκτώβριο το πρόγραμμα θα έχει εγκριθεί και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις ημερομηνίες. Αυτή τη στιγμή όλα βαδίζουν ομαλά. Ευελπιστούσα βέβαια ότι θα είχαμε τελειώσει αρχές Αυγούστου αλλά πέσαμε στην περίοδο των διακοπών του Αυγούστου για τη Κομισιόν οπότε και οι απαντήσεις μετά την τελευταία αξιολόγηση έχουν καθυστερήσει. Κάποια μέτρα βέβαια έχουν ήδη εγκριθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κασίμης.

Υπενθυμίζουμε ότι παρότι ο φάκελος για τα 4,22 δισ. (νέο ΠΑΑ) κατατέθηκε από το καλοκαίρι του 2014, τα κονδύλια παραμένουν «μπλοκαρισμένα», καθώς το σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας του ελληνικού προγράμματος για την περίοδο 2014-2020 κρίθηκε - διά στόματος επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί - υπερβολικά ασαφές.

Μιλώντας μας για την πορεία των συζητήσεων – διαπραγματεύσεων από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του ΥΠΑΠΕΝ μας ενημερώνει: «μέχρι σήμερα αυτό που έχει γίνει είναι να έχουν υποβληθεί όλα τα μέτρα. Ο τρόπος που δουλεύει η Κομισιόν είναι ο εξής: Γίνεται διαβούλευση για κάθε μέτρο που θα υποβάλεις και όταν όλα έχουν γίνει αποδεκτά το πρόγραμμα “ανεβαίνει” στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ε.Ε. και αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι έχει εγκριθεί το πρόγραμμα. Μετά αυτό που μένει είναι μόνο η τυπική του έγκριση. Το ελληνικό ΠΑΑ θα “ανέβει” στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κομισιόν όταν έχει την σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλα τα μέτρα».

Και προσθέτει: «Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου τον περασμένο Απρίλιο το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να συγκροτήσω μια task force ώστε να ανταποκριθούμε στις άπειρες παρατηρήσεις που είχε το πρόγραμμα στη μορφή που είχε υποβληθεί πέρσι. Οι εκκρεμότητες ήταν πάρα πολλές και κάποιες πολύ δύσκολες. Για παράδειγμα τα Αγροπεριβαλλοντικά. Για κάθε μέτρο συγκρότησα λοιπόν Ομάδα Εργασίας, η οποία δούλεψε πάνω στο κάθε μέτρο και υπέβαλε την πρόταση στην Κομισιόν κάτι που η Επιτροπή εκτίμησε αφού δώσαμε ένα καλό αποτέλεσμα μέσα σε τρεις μήνες».

Οι τελευταίες πέντε εγκρίσεις προγραμμάτων της Κομισιόν ενώ μένουν ακόμα 40

Ακόμη 5 προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Ειδικότερα, εγκρίθηκε το πρόγραμμα της Περιφέρειας Castilla στην Ισπανία, των Κανάριων Νήσων επίσης στην Ισπανία, της Περιφέρειας της Νορμανδίας και της Νήσου Ρεουνιόν στη Γαλλία και της Βόρειας Ιρλανδίας. Μετά και τις τελευταίες αυτές εγκρίσεις ο αριθμός των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης που έλαβαν το πράσινο φως από την Κομισιόν τον Αύγουστο φθάνουν τα 15 ενώ συνολικά έχουν εγκριθεί 78 από τα συνολικά 118 ΠΑΑ (76,6% της χρηματοδότησης). Το πρόγραμμα της χώρας μας είναι μέσα στα 40 προγράμματα που περιμένουν ακόμα την έγκρισή τους.

Το νέο ελληνικό ΠΑΑ

Το σύνολο των πόρων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την Ελλάδα την περίοδο 2014-2020 ανέρχονται σε 4.223.960.793 ευρώ, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 5,5 δισ. ευρώ δημόσια δαπάνη. Οι κύριες θεματικές ενότητες του Προγράμματος είναι περιβάλλον/κλίμα όπου θα διοχετευθεί το 46,12% των κονδυλίων, τοπική ανάπτυξη/ εδαφική συνοχή (17,58%), τεχνική βοήθεια (1,90%), καινοτομία/κατάρτιση (7,62%) και επιχειρηματικότητα/ανταγωνιστικότητα αγροδιατροφικού συστήματος (26,79%).

Η δομή του ΠΑΑ 2014-2020 αναπροσαρμόζεται γύρω από έξι βασικές προτεραιότητες της ΕΕ για την αγροτική ανάπτυξη οι οποίες σχετίζονται με τη μεταφορά γνώσεων και την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα όλων των τύπων της γεωργίας και τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, την οργάνωση της αλυσίδας τροφίμων και τη διαχείριση των κινδύνων, την αποκατάσταση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων, την αποδοτικότητα των πόρων και την οικονομική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr