Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Τι μισθό δικαιούστε σήμερα και τι ισχύει σε περίπτωση απόλυσης

Παλαιότερα όταν συναντούσαμε κάποιον γνωστό μας, το πρώτο πράγμα που συνήθως ρωτούσαμε ήταν εάν εργάζεται και εάν είναι ευχαριστημένος από τη δουλειά που κάνει. Αυτό τουλάχιστον ίσχυε πριν η καθημερινότητα όλων μας αλλάξει και αποκτήσει όρους οικονομικής κρίσης. Στο διάστημα της κρίσης, το ερώτημα άλλαξε. Κι έτσι, μετά το «εργάζεσαι κάπου;», ακολουθεί το αμέσως επόμενο ερώτημα «πληρώνεσαι;». 

Το γεγονός αυτό δείχνει τη σημασία που έχει η έγκαιρη καταβολή του μισθού για τους περισσότερους εργαζόμενους, τη στιγμή που αρκετές επιχειρήσεις άρχισαν να αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες, αδυνατώντας σε πολλές των περιπτώσεων να φανούν συνεπείς.  

Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί της τελευταίας ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των ανέργων το 2008 ήταν 378.000 σε όλη την Ελλάδα, ενώ το 2013 εκτοξεύτηκε στα 1.350.000 άτομα, με συνέπεια την απώλεια περίπου ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.  

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση από το σύνολο των απασχολουμένων -3.483.700 άτομα- όπως καταγράφονται στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2014, το 63,3% εργάζονται ως μισθωτοί, το 25% είναι αυτοαπασχολούμενοι, το 6,4% είναι εργοδότες και το 4,6% είναι συμβοηθούντα και μη αμειβόμενα μέλη της οικογένειας. Επιπλέον, στο σύνολο των ανέργων επτά στους δέκα ανέργους είναι μακροχρόνιοι άνεργοι. 

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των δικηγόρων-εργατολόγων Μαρλέν Ασημακοπούλου, Χρήστου Βουρλιώτη και Δημήτρη Περπατάρη, σας δίνουμε μία εικόνα για το τι ισχύει αυτή τη στιγμή σε σχέση με μισθολογικά ζητήματα, την αναγνώριση της προϋπηρεσίας, τον κατώτατο μισθό, την αποζημίωση απόλυσης, καθώς και άλλες ρυθμίσεις, οι οποίες αναμένεται να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση κατά το προσεχές διάστημα.

Κάνοντας την αρχή για το θέμα της μείωσης του ορίου των μαζικών απολύσεων, η εργατολόγος, Μαρλέν Ασημακοπούλου αναφέρεται στο θέμα της μείωσης του ορίου. Παράλληλα διασαφηνίζει ποια ακριβώς είναι τα επιδόματα, τα οποία αποδίδονται αυτή τη στιγμή στους εργαζόμενους, καθώς και τι ακριβώς συμβαίνει σε περίπτωση υπερωριακής ή κυριακάτικης εργασίας, καθώς και την αναγνώριση της τριετίας προϋπηρεσίας.