Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για την προστασία της Καρέτα Καρέτα στον Κυπαρισσιακό

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα κρίνει αν η Ελλάδα πήρε ή όχι στον Κυπαρισσιακό Κόλπο τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα. Σύμφωνα με την ανεπίσημη ενημέρωση: 

«H αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί από το Δικαστήριο να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που τάσσει η οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας: 

- παραλείποντας να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα για να θεσπίσει και να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό καθεστώς αυστηρής προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα στον κόλπο της Κυπαρισσίας κατά τρόπο που να αποφεύγεται κάθε παρενόχληση του εν λόγω είδους κατά την περίοδο αναπαραγωγής του και κάθε δραστηριότητα η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή καταστροφή των τόπων αναπαραγωγής του και

- έχοντας επιτρέψει (χωρίς τη διενέργεια καμίας δέουσας εκτίμησης επιπτώσεων) παρεμβάσεις οι οποίες είναι δυνατόν να επηρεάζουν σημαντικά την εν λόγω περιοχή, μειώνοντας και καταστρέφοντας την περιοχή φωλιάσματος του είδους προτεραιότητας Καρέτα Καρέτα και,

- τέλος, μειώνοντας και καταστρέφοντας τους οικότυπους αμμοθινών 2110, 2220 και τον οικότοπο προτεραιότητας 2250.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ήδη εκδοθεί δύο σχετικές αποφάσεις:

Στις 30/1/2002, στην υπόθεση C-103/00, Επιτροπή κατά Ελλάδας, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ελλάδα δεν θέσπισε αποτελεσματικό σύστημα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα στη Ζάκυνθο και ότι δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των χελωνών και την αποφυγή της παρενοχλήσεώς τους κατά την περίοδο αναπαραγωγής (βλ. Ανακοινωθέν Τύπου αριθ. 8/02).

Στις 17/7/2014, στην υπόθεση C-600/12, Επιτροπή κατά Ελλάδας, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Ελλάδα, παραλείποντας να απαγορεύσει την ανεξέλεγκτη λειτουργία χώρου υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ) εντός του εθνικού θαλάσσιου πάρκου της Ζακύνθου, παραβίασε την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ένωσης. Ο εν λόγω κορεσμένος ΧΥΤΑ βλάπτει τον οικότοπο της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα (βλ. Ανακοινωθέν Τύπου αριθ. 104/14)».