Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: "Δεν θέλουμε σκουπιδότοπο"

Δυναμικά προτίθενται να αντιδράσουν οι αγρότες των Φιλιατρών σε ενδεχόμενη χωροθέτηση σκουπιδοεργοστασίου στην ευρύτερη περιοχή. 

Αυτό επισημαίνει ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών σε επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, τον δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, τους αντιδημάρχους Βασίλη Παπαθεοδοσίου και Παναγιώτη Τσίγγανο και τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Φιλιατρών Παναγιώτη Φαρμάκη. 

Αφορμή για την επιστολή, όπως εξηγεί ο σύλλογος, έδωσε η ενημέρωση για «επίσκεψη της Περιφέρειας στους προτεινόμενους χώρους σκουπιδιών στην περιοχή Φιλιατρών».  

Αναλυτικά, ο Α.Σ. Φιλιατρών σημειώνει στην επιστολή του: 

«Τις προηγούμενες μέρες πληροφορηθήκαμε, την τελευταία στιγμή, ότι κάποια επιτροπή από την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα ελέγξει τους προτεινόμενους χώρους για τη δημιουργία του σκουπιδοεργοστασίου. 

Η αντίδρασή μας ήταν άμεση και η παρουσία μελών του Δ.Σ. του συλλόγου μας δείχνει ότι ο προβληματισμός μας είναι μεγάλος. Θα θέλαμε γρήγορη ενημέρωση και περισσότερη διαφάνεια. 

Η τοποθεσία κατασκευής του συγκεκριμένου συγκροτήματος πρέπει να είναι σε τέτοια θέση, ώστε να είναι λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Είμαστε το κέντρο της παραγωγής του Δήμου Τριφυλίας με το 70% των θερμοκηπίων, 50% υπαίθριου καρπουζιού, 45% υπαίθριων κηπευτικών, 25% ελιών, 30% αμπελιών - σταφίδας. Είναι η περιοχή που η αξία των προϊόντων ξεπερνά τα 60.000.000 ευρώ ετησίως. Ακόμα και οι επενδύσεις που έχουν γίνει από τους αγρότες μας είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ. 

Η κατασκευή του φράγματος των Φιλιατρών και η πίεση που θα ασκηθεί στον υδροφόρο ορίζοντα από το πορώδες πέτρωμα που υπάρχει, σύμφωνα με μελέτες του ΙΓΜΕ, εύκολα επιτρέπει τη διαπέραση κάποιων ουσιών, που μπορεί να προκύψουν από τη συγκέντρωση των απορριμμάτων. Και μη μας πείτε ότι θα λειτουργήσουν σωστά και δε θα υπάρχει πρόβλημα. Στην Ελλάδα ζούμε, όλα μπορούν να συμβούν. 

Όλα αυτά καθιστούν απαγορευτική οποιαδήποτε ενέργεια, η οποία θα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής και θα καταστρέψει τις καλλιέργειες που αναφέραμε πιο πάνω, λόγω υπολειμμάτων διοξινών. 

Εμείς δε θα δεχτούμε με κανέναν τρόπο τη συγκέντρωση των απορριμμάτων στην περιοχή μας. Θα αντιδράσουμε δυναμικά».