Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

22.000 τόνοι ελαιολάδου στην Τριφυλία - Ξεκίνησε ήδη η συγκομιδή πρώιμου φασολιού και αγγουριού

Η Τριφυλία αποτελεί ένα σπουδαίο αγροτικό και παραγωγικό κέντρο σε όλη τη χώρα με ποιοτικά προϊόντα και προοδευτικούς παραγωγούς, οι οποίοι ασχολούνται και φροντίζουν τη γη τους και τις καλλιέργειές τους με μεράκι, σύγχρονες τεχνικές και σεβασμό και μέριμνα για το περιβάλλον.
Το ανθρώπινο δυναμικό, οι σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές καλλιέργειας, οι εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες είναι τα στοιχεία εκείνα που συνδυαστικά αναδεικνύουν την Τριφυλιακή γη ως τόπο παραγωγής ποιοτικών προϊόντων, με αποδόσεις στην παραγωγή και ζηλευτή πρωιμότητα! 

Τη φετινή ελαιοκομική περίοδο παρήχθησαν 22.000 τόνοι ελαιολάδου από τα περίπου 5.000.0000 ελαιόδεντρα, ενώ ήδη, πριν καν τα μέσα του Φεβρουαρίου, έχει ξεκινήσει η συγκομιδή πρώιμου φασολιού και αγγουριού. Μιλώντας χθες στο «Θ», ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, στυλοβάτης των παραγωγών, Αντώνης Παρασκευόπουλος είπε σχετικά με την φετινή παραγωγή ελαιολάδου ότι, «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της υπηρεσίας μας, μέχρι στιγμής, η παραγωγή έφτασε στους 22.000 τόνους. Πλέον, η παραγωγή στην Τριφυλία σταθεροποιείται στους 22.000 τόνους, μειώνεται η παρενιαυτοφορία και αν κανείς σκεφτεί ότι, οι αποδόσεις αυτές και η παραγωγή μας αυτή είναι από μία καλλιεργούμενη έκταση περίπου 5.000.000 ελαιοδένδρων, καταλαβαίνει κανείς πόσο παραγωγικά είναι τα δέντρα και αυτό οφείλεται στις σύγχρονες τεχνικές, στο μεράκι των ελαιοπαραγωγών και στην προοδευτικότητα αυτών. Με λίγα λόγια, η υψηλή παραγωγή, η σταθερή παραγωγή είναι ένα σοβαρό στοιχείο για να στηρίξει τις εκμεταλλεύσεις τις ελαιοκομικές στην περιοχή μας. Η άρδευση, σε σημαντικό αριθμό, η ολοκληρωμένη φυτοπροστασία, η μέριμνα για το περιβάλλον, είναι στοιχεία τα οποία δίνουν δυναμική στον ελαιοκομικό τομέα, που είναι και ο σοβαρότερος στην περιοχή!»

Ο κ. Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε και στην συγκομιδή πρώιμου φασολιού και αγγουριού που έχει ξεκινήσει στην Τριφυλία, σημειώνοντας πως, «Έχουμε ήδη αρχίσει τη συγκομιδή της καλλιέργειας του πρώιμου φασολιού στην περιοχή, του αγγουριού στην περιοχή και αυτό δείχνει την πρωιμότητα της περιοχής μας, ότι το μικροκλίμα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και, παρότι το κόστος παραγωγής είναι υψηλό, το ρίσκο για τους παραγωγούς μεγάλο και οι συνθήκες, η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη, όμως η υψηλή τεχνική που εφαρμόζουν οι παραγωγοί μας, η επιστημονική στήριξη που έχουν απ’ τον ιδιωτικό κι απ’ το δημόσιο τομέα στην περιοχή, η αμοιβαία συνεργασία, η ενημέρωση και η πληροφόρηση και, γενικώς, όλα αυτά, έχουν δώσει στο κλάδο αυτή τη δυναμική ώστε να είναι πρώιμη η περιοχή, να παράγει ποιοτικά προϊόντα και ασφαλή και, τέλος, να σημειώσω, με ενσωματωμένη τη μέριμνα για το περιβάλλον». Με ιδιαίτερη έμφαση, ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας επεσήμανε ότι, «Ένα άλλο στοιχείο, το οποίο έχει ενδιαφέρον, εκτός από τη συγκομιδή και την παραγωγή, είναι και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για την οργάνωση των εξαγωγών. Είναι ανάγκη, επομένως, να γίνουνε έργα στις υποδομές, να αυξήσουμε τις αρδευόμενες εκτάσεις, ν’ αξιοποιήσουμε τα νερά του φράγματος του Φιλιατρινού, ώστε να μπούμε σε νέες τεχνικές παραγωγής, όπως είναι η υδροπονική καλλιέργεια για περισσότερη παραγωγή και για μείωση του κόστους. Και, επιπλέον, ν’ αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα που έχει η περιοχή μας από εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. Αλλά, η δύναμη της περιοχής μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό και αυτό είναι που δίνει και την όλη διαφορετική δυναμική και προοπτική!».

Του Ηλία Γιαννόπουλου