Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Παιδικοί σταθμοί: Έρχεται η προκήρυξη της ΕΕΤΑΑ για 68.000 παιδιά. Όλα τα κριτήρια – Πόσα θα μείνουν εκτός


Πιθανότατα τη Δευτέρα 1 Ιουλίου θα δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ) για την φιλοξενία 68.000 παιδιών σε Παιδικούς και Βρεφικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμΕΑ.

Όπως είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος μιλώντας στον αντέννα η διαδικασία ξεκίνησε ήδη από χθες, με την  προκήρυξη για τη συμμετοχή Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών στο Πρόγραμμα και σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει ανάλογη για τις οικογένειες. 

Σύμφωνα με τον κ. Ντόλιο, φέτος τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα θα μειωθεί στα 26.000 ευρώ από 30.000 με βάση τα εισοδήματα του 2013 (σ.σ. φετινή φορολογική δήλωση). 

Να σημειωθεί ότι πλην των εισοδηματικών τα Κριτήρια Μοριοδότησης για την κατάταξη των δικαιούχων θα είναι ανεργία, εργασία, κοινωνικά, δηλαδή, αριθμός τέκνων, μονογονεϊκές, ΑμΕΑ κ.λπ., ενώ η κατανομή των παιδιών ανά περιφέρεια θα γίνει με την προκήρυξη. 

Κατά τον υφυπουργό Εσωτερικών τα 162 εκατ. εξασφαλίστηκαν από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής (122 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κεντρικό Ταμείο) και το υπουργείου Ανάπτυξης που (40 εκατ. ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις του επόμενου έτους). Άφησε, δε, ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθούν και άλλα, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες θα προέρχονται από τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης από πρόγραμμα χορηγιών. 

Να σημειωθεί πάντως ότι αν τα χρήματα που έχουν εξασφαλιστεί είναι σχεδόν ίδια με πέρυσι (σ.σ. το 2013 ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανήλθε σε 182 εκ. ευρώ και καλύφθηκαν 70.678 θέσεις παιδιών), φέτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δημάρχων θα υπάρχει αυξημένη ζήτηση με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 100.000. Γι’ αυτό και η ΚΕΔΕ ζητάει η χρηματοδότηση να φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα μείνουν εκτός πάνω από 30.000 παιδιά. 

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό. Γι’ αυτό  υπολογίζεται ότι ποσό που χορηγείται μέσω της επιταγής εισόδου (voucher) από 2.500 ευρώ που είναι σήμερα θα πέσει στα 2.300 ευρώ. 

Επιπλέον, για να μακροημερεύσει το πρόγραμμα που κινδυνεύει από έλλειψη ευρωπαϊκών κονδυλίων τα επόμενα χρόνια ο κ. Ντόλιος επανέλαβε πως στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια, η κάλυψη των θέσεων προσωπικού στους Παιδικούς Σταθμούς να γίνεται από μόνιμο προσωπικό. «Αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Στόχος είναι μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια να μην μένει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.»