Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής

Η διαδικασία του β΄ γύρου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών αλλάζει συγκριτικά με αυτήν που ακολουθήθηκε στον α΄ γύρο, αφού οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές, αλλά και για τους δήμους και τις περιφέρειες στις οποίες δεν υπήρξε νικητής από τον πρώτο γύρο.


Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07.00 ώρα και θα κλείσουν στις 19.00 και κατά την επαναληπτική ψηφοφορία, οι ψηφοφόροι δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης σε κανέναν υποψήφιο σύμβουλο. Όλοι ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα που ψήφισαν και την προηγούμενη Κυριακή (18/5) με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής.


Για τις ευρωεκλογές

Στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών για τις ευρωεκλογές μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις σταυροί προτίμησης σημειώνοντας τον στο ψηφοδέλτιο δίπλα στο όνομα του καθενός υποψηφίου. Σε περίπτωση όμως που τεθούν από εκλογέα περισσότεροι από τέσσερις σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο αυτό δεν είναι άκυρο, αλλά προσμετράται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός προτίμησης.


Μάθε που ψηφίζεις

Μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Εσωτερικών οι ψηφοφόροι μπορούν να μάθουν που ψηφίζουν. Συμπληρώνοντας στη σχετική φόρμα το ονοματεπώνυμο (τουλάχιστον τα δύο πρώτα γράμματα), το πατρώνυμο (τουλάχιστον τα δύο πρώτα γράμματα) και την χρονολογία γέννησης μπορείτε να δείτε σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζετε.

Δείτε την εφαρμογή ΕΔΩ