Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Εξαγωγικός πυρετός για τα καρπούζια Τριφυλίας

Έντονη εξαγωγική δραστηριότητα παρουσιάζει η εβδομάδα που διανύουμε για το «χρυσάφι» της Τριφυλίας που είναι το εύγεστο καρπούζι με μοναδική ονομασία, πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αλλά και μοναδική υφή με γεύση. 
Οι εξαγωγές είναι σημαντικές σε χώρες της Ε.Ε. αλλά και σε νέες αγορές, όπως διαπιστώνουν γεωπόνοι και παραγωγοί.

Στην Τερψιθέα, παρουσία του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, διεξάγονται οι τελικοί έλεγχοι για το προϊόν και όπως δήλωσε «η περιοχή διατηρεί τα σκήπτρα στο πρώιμο καρπούζι με περισσότερους από 700 τόνους βάση των αναγγελιών, ενώ καθημερινά ο όγκος αυξάνεται με την ποιότητα και ωριμότητα να παραμένει εξαιρετική στις ποικιλίες που καλλιεργούνται στη περιοχή», για να προσθέσει ότι «καρπούζια έχουν άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, γεύση και ποιότητα η οποία οφείλεται στην υψηλή τεχνική καλλιέργειας που εφαρμόζουν οι παραγωγοί μας».
 
Η Τερψιθέα ξεκίνησε με εξαγωγές σε Πολωνία, Γερμανία, Ουγγαλία, Ρουμανία, Αγγλία, Ιταλία και σκανδιναβικές χώρες δημιουργώντας ένα ανταγωνιστικό brand name διαθέτοντας φήμη και ποιότητα μοναδική. Ωστόσο είναι ανάγκη, όπως επισήμανε, οι γεωπόνοι ειδικοί ελεγκτές σε συνεργασία με τους εξαγωγικούς φορείς και με τους παραγωγούς να διαφυλάξουμε την ποιότητα καθώς τα περισσότερα καρπούζια ήταν σε δίχτυα προστασία έχοντας υψηλή ποιότητα ώστε να διαθέτουμε αξιοπιστία του είδους στο εξωτερικό.
 
Φέτος για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε ο όρος του εγκεκριμένου εμπόρου για δελτία καταλληλότητας του είδους με στόχο να αξιοποιηθεί η διαδικασία για έλεγχο ωριμότητας του προιόντος προκειμένου να πάει σωστά το προιόν με 6.000 στρέμματα και συνολική παραγωγή περισσότερα από 35.000 τόνους.
 
Οι εξαγωγείς υποστηρίζουν ότι η εικόνα είναι θετική και ίσως η καλύτερη των τελευταίων ετών παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες εκδίδοντας έξτρα ποιότητα με τιμές που ικανοποιούν τους παραγωγούς ως την τελική συγκομιδή αγγίζοντας τα 50 λεπτά, ενώ οι ποικιλίες γκάλαξι και σελήνη, που είναι ανθεκτικές στην μεταφορά, είναι περίπου στα 40 λεπτά με ανοδικές τάσεις.