Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Τι είναι το οικολογικό αποτύπωμα τροφίμων και γιατί μας αφορά

Τα τρόφιμα δεν παράγονται ως δια μαγείας, ούτε φυτρώνουν στα σούπερ μάρκετ. Απαιτούνται φυσικοί πόροι για την παρασκευή τους. Κι από τη στιγμή που θα παραχθούν πρέπει να επεξεργαστούν, να μεταφερθούν, να διανεμηθούν πριν τελικά καταλήξουν στο τραπέζι μας. Η διατροφική αξία της τροφής δεν είναι το μόνο δεδομένο που πρέπει να μας ενδιαφέρει.

Η οικολογική επιβάρυνση είναι ένας ακόμα δείκτης που αξίζει να γνωρίζουμε ώστε να κάνουμε καλύτερες επιλογές. Κι αυτό γιατί πολυάριθμες μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν πως η πρόσβαση σε ικανοποιητική τροφή θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ανθρωπότητα. Το 2050, τον πλανήτη μας αναμένεται να κατοικούν 9,5 δις άνθρωποι που όλοι πρέπει να τραφούν σωστά. Από την άλλη όμως, για να καταφέρει ο πλανήτης να θρέψει όλους αυτούς τους ανθρώπους χρειάζεται να μελετήσουμε προσεκτικά το "οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων".

Ο καλός εθελοντής, Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, τελειόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, δημιούργησε μια αναλυτική έκθεση που προσπαθεί να μας μυήσει στην έννοια του οικολογικού αποτυπώματος των τροφίμων και να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι η τροφή και το περιβάλλον είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Κι αν θέλουμε να προστατεύσουμε (και να διασφαλίσουμε) την τροφή μας, πρέπει να μειώσουμε τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον!

Διαβάστε την έκθεση που θα βρείτε πιο κάτω. Αξίζει!

Αρχείο: