Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Φορτίζω και ανακυκλώνω υπεύθυνα

Μπαταρίες σε τηλεκοντρόλ, μπαταρίες σε mp3 players, μπαταρίες σε φορητές ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, σε ρολόγια, φακούς και σε παιχνίδια παιδιών. Λίγο ή πολύ, οι μπαταρίες έχουν το δικό τους ρόλο στην καθημερινότητά μας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες κερδίζουν διαρκώς έδαφος και όχι άδικα! Αν και λίγο πιο ακριβές στην τιμή σε σύγκριση με τις απλές μπαταρίες, οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες είναι η καλύτερη λύση για την κάλυψη των αναγκών μας. Μακροπρόθεσμα, το όφελος είναι μεγάλο όχι μόνο για τον περιορισμό των εξόδων μας, αλλά και για το περιβάλλον. Και αυτό γιατί:


  • Ξοδεύουμε περίπου 25 φορές λιγότερο αν χρησιμοποιούμε μόνο επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. 
  • Έρευνα έχει δείξει πως η επιβάρυνση στο περιβάλλον από τη χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών είναι σχεδόν 32 φορές μικρότερη σε σχέση με τη χρήση απλών μπαταριών.
Απόφυγε λοιπόν τις μπαταρίες μιας χρήσης και προμηθεύσου επαναφορτιζόμενες! 

Όμως μην πετάξεις στα σκουπίδια τις κοινές μπαταρίες, επειδή έτσι επιφέρεις μία σειρά από προβλήματα. Ρίχνοντας μία μπαταρία στα σκουπίδια σπαταλάμε πολύτιμες πρώτες ύλες και ενέργεια που χρειάστηκαν για την παρασκευή της, ενώ κάποια στοιχεία της μπορεί να περάσουν στο νερό και στο έδαφος επιφέροντας σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Αντίθετα, ανακυκλώνοντας μπαταρίες μειώνουμε τον όγκο απορριμμάτων και αποφεύγουμε ατυχήματα στους χώρους υγειονομικής ταφής (οι μπαταρίες είναι εύφλεκτες και ενδέχεται να εκραγούν σε υψηλές θερμοκρασίες ή σε περίπτωση διάβρωσης).

Εναπόθεσε τις εξαντλημένες μπαταρίες στους κάδους ανακύκλωσης Α.Φ.Η.Σ. (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών) που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Μπορείς να βρεις τέτοιους κάδους σε σούπερ μάρκετ, σχολεία, αλλά και επιχειρήσεις όπως τράπεζες, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια. Επιπλέον, μπορείς να κάνεις αίτηση για παραλαβή δωρεάν κάδου εδώ. Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση σε αριθμών σημείων ανακύκλωσης μπαταριών μετά τη Γερμανία και μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί 132.000.000 φορητές μπαταρίες! 

Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες για την ανακύκλωση μπαταριών υπάρχει σχετικό φυλλάδιο πληροφοριών και όλες οι βασικές ερωτοαπαντήσεις γύρω από το ζήτημα. Κάνε την ανακύκλωση μπαταριών συνήθεια ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα κιόλας! Βρες τους κατάλληλους κάδους ανακύκλωσης και προώθησε την ανακύκλωση μπαταριών!