Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Μήπως έχετε γεράσει... εσωτερικά; Πόσο χρονών είναι άραγε η καρδιά σας;

Είστε νέοι, όμορφοι, λαμπεροί, γεμάτη ζωή! Τι συμβαίνει όμως με την καρδιά και τους νεφρούς σας; Εχουν την ίδια ηλικία με την πραγματική σας; Την απάντηση έρχεται να δώσει η «βιολογική ηλικία». Πρόκειται για την ηλικία που έχουν τα εσωτερικά όργανα κάθε ανθρώπου, η οποία όσο και να φαντάζει απίστευτο μπορεί να είναι μην έχει καμία σχέση με τα πόσα κεράκια σβήνουμε στην τούρτα των γενεθλίων μας. 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Onmed.gr, η «βιολογική ηλικία» χαρακτηρίζει την ηλικία των εσωτερικών οργάνων που κάνουν το σώμα να λειτουργεί σωστά και να παραμένει σε φόρμα. 
Ενας από τους πιο αξιόπιστους δείκτες της υγείας και της καλής λειτουργίας είναι τα επίπεδα των Τελικών Προϊόντων Προχωρημένης Γλυκοζυλίωσης (AGEs) στο σώμα. 
Τα AGEs είναι βλαβερές σύνθετες ουσίες που σχηματίζονται κατά τη γλυκοζυλίωση. Γλυκοζυλίωση ονομάζεται μια χημική αντίδραση που συμβαίνει στο σώμα όσο γερνάμε, όμως η διαδικασία επιταχύνεται εάν ακολουθούμε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. 
Τα AGEs πυροδοτούν τη φλεγμονή, προκαλώντας την καταστροφή των ιστών και την πρόωρη γήρανση. Παράλληλα, συμβάλλουν στην ταχύτερη εκδήλωση παθήσεων που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία, όπως τα προβλήματα όρασης, η καρδιοπάθεια και η νεφροπάθεια. 
Η παραγωγή των AGEs αυξάνεται εκθετικά όταν καταναλώνουμε πολλή ζάχαρη και τηγανητά και από παράγοντες όπως η αποχή από τη γυμναστική, το κάπνισμα, τα υψηλά επίπεδα του στρες και η έλλειψη ύπνου.