Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Η αγία… τριάδα των Φιλιατρών

Με το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο να αποτελεί τα τελευταία χρόνια προϊόν… εσωτερικής κατανάλωσης, το ενδιαφέρον δηλαδή να περιορίζεται εντός του νομού, μόνο παράλογο δεν είναι ένα φιλικό ματς για φιλανθρωπικούς σκοπούς, στο οποίο θα αγωνιστούν ορισμένοι εκ των Πρωταθλητών Ευρώπης του 2004 να ανάγεται σε ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς.

Μεθαύριο στα Φιλιατρά θα βρεθούν αρκετοί εκ των λατρεμένων διεθνών άσων της προηγούμενης δεκαετίας, που οδήγησαν το ελληνικό ποδόσφαιρο στην κορυφή της Ευρώπης στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Αρχικά υπήρχε η αίσθηση πως θα παραβρίσκονταν αν όχι όλοι, σίγουρα η πλειοψηφία της θρυλικής Εθνικής ομάδας του Ρεχάγκελ, όμως οι τωρινές επαγγελματικές δραστηριότητες των περισσότερων μελών της δεν τους επιτρέπουν να βρεθούν μεθαύριο στη Μεσσηνία.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία του Αντώνη Νικοπολίδη, του Άγγελου Μπασινά, του Γιώργου Καραγκούνη, του Κώστα Κατσουράνη και του Νίκου Λυμπερόπουλου. Την ομάδα επίλεκτων βετεράνων άσων του ΠΣΑΠ θα πλαισιώσουν και ορισμένα σπουδαία ονόματα του μεσσηνιακού ποδοσφαίρου, όπως ο Νίκος Γεωργέας και ο Νίκος Φρούσος.

Την αναμέτρηση μπορεί να διοργανώνει η Εράνη σε συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας, όμως ουσιαστικά αποτελεί κοινή ιδέα των τριών μεγαλύτερων αστεριών που έχει αναδείξει η φιλιατρινή πόλη, των δύο Λυμπερόπουλων και του Φρούσου. Οι τρεις τους σκέφτονταν εδώ και καιρό να κατεβάσουν τους διεθνείς του 2004, αλλά περίμεναν να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο δημοτικό στάδιο που μετά την ανακαίνισή του, είναι δίχως υπερβολή ένα πραγματικό στολίδι.

Ο αγώνας έχει πολλαπλούς σκοπούς. Από τη μία να συγκεντρωθεί ένα σοβαρό ποσό για την ενίσχυση των δύο ειδικών σχολείων που υπάρχουν στα Φιλιατρά και από την άλλη να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι τις περιοχής το ολοκαίνουριο γήπεδο. Με τη συμμετοχή τόσο σπουδαίων ονομάτων εννοείται πως θα τραβήξει και αρκετή δημοσιότητα, φέρνοντας την τριφυλιακή πόλη στο πρώτο πλάνο της αθλητικής επικαιρότητας.

Δείχνει επίσης και κάτι άλλο. Την αγάπη που τρέφουν οι τρεις τους για τη γενέτειρά τους και την ομάδα μέσα από την οποία αναδείχθηκαν. Ήδη ο Νίκος Φρούσος και ο Σωτήρης Λυμπερόπουλος έχουν ενεργό ρόλο στη σημερινή Εράνη, ενώ όλο και πιο συχνά ασχολείται με τον τόπο του το τελευταίο διάστημα και ο Νίκος Λυμπερόπουλος.

Η αγία… ποδοσφαιρική τριάδα των Φιλιατρών θα κληθεί σε λίγα χρόνια να αναλάβει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου την τύχη της Εράνης και αν μη τι άλλο η παρουσία τους στο σύλλογο μπορεί να εγγυηθεί τη διατήρησή του σε αρκετά καλό επίπεδο. Γνώστες του ποδοσφαίρου όλοι τους και σίγουρα κοντά στην πιο σύγχρονη εκδοχή του, δεν αποκλείεται στο μέλλον να αποφασίσουν να προσφέρουν πολύ περισσότερα. Λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει τη… διαφορά και να σηματοδοτήσει μελλοντικές εξελίξεις θα είναι η προσέλευση του κόσμου τη Δευτέρα. Αν, δηλαδή, διαπιστώσουν, ότι στην Τριφυλία ο κόσμος διψάει για ποδόσφαιρο παρά την κρίση, ίσως ο πήχης για την επόμενη σεζόν να ανέβει ψηλότερα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. 

Αντίπαλο δέος τόσο πλατιάς αποδοχής δεν φαίνεται, άλλωστε, πως θα προκύψει τα επόμενα χρόνια όχι μόνο στη γύρω περιοχή και σε ολόκληρη τη Μεσσηνία γενικότερα. Στην Καλαμάτα αν δεν υπήρχε ο Παπαδόπουλος η τύχη της «Μαύρης Θύελλας» θα ήταν αβέβαιη, αλλά βλέπουμε ότι οι όποιες κινήσεις αφορούν το άμεσο μέλλον και φτάνουν μόνο μέχρι το φινάλε της φετινής σεζόν. Οι παλαίμαχοι παραμένουν εδώ και αρκετά χρόνια σε διακριτικό ρόλο, ενώ οι… ουρανοκατέβατοι παράγοντες τύπου Ράλλη οδήγησαν στην ποδοσφαιρική απαξίωση.

Συνεπώς στα Φιλιατρά με την Ένωση των δυνάμεων του Νίκου και Σωτήρη Λυμπερόπουλου, αλλά και του Φρούσου πάει να γεννηθεί κάτι πραγματικά αξιόλογο. Πέρα από τις γνώσεις τους για το άθλημα οι τρεις άσοι είναι σε θέση να συνδράμουν και οικονομικά, όπως έχουν κάνει αρκετές φορές κατά το παρελθόν και σε ένα μαραζωμένο μεσσηνιακό ποδόσφαιρο δεν θα είναι και τόσο δύσκολο να κάνουν τη διαφορά…

Στο +6 η "Μαύρη Θύελλα" χωρίς ρυθμό… 

Μπορεί η φετινή «Μαύρη Θύελλα» να μην παίζει το ποδόσφαιρο που περίμενε το απαιτητικό κοινό της και το τελευταίο διάστημα να κερδίζει τους βαθμούς κυριολεκτικά στο όριο, το +6 όμως στη βαθμολογία της Α’ Τοπικής αποδίδει την ποιοτική της ανωτερότητα έναντι των υπόλοιπων σωματείων της κορυφαίας κατηγορίας του νομού.

Μέσα σε ένα περιβάλλον σχεδόν μόνιμης αμφισβήτησης, απόρροια και της κατρακύλας στο… ναδίρ, η ασπρόμαυρη ομάδα έχει καταφέρει να ανοίξει τη διαφορά στο +6. Η βαριά φανέλα της μετράει πάρα πολύ τελικά, όπως αποδεικνύεται, όπως και η τεράστια εμπειρία του Χρήστου Καλαντζή που την… ξελάσπωσε γι’ άλλη μία φορά την περασμένη εβδομάδα κόντρα στον τοπικό Ολυμπιακό.

Μοναδικό εμπόδιο για να ξεφύγει κι άλλο η «Μαύρη Θύελλα» στη βαθμολογική κατάταξη είναι οι κλειστές αντίπαλες άμυνες που μέχρι τώρα την έχουν ταλαιπωρήσει αρκετά. Το… τρικ που εφαρμόστηκε με επιτυχία κατά το παρελθόν ήταν η προώθηση ενός υψηλόσωμου ποδοσφαιριστή στην… καρδιά της αντίπαλης άμυνας, ως… πολιορκητικού κριού. Συνταγή που μάλλον έχει ξεχαστεί φέτος αλλά μπορεί αποδεδειγμένα στο μέλλον να δώσει λύσεις όταν η μπάλα δεν μπαίνει μέσα με τίποτα.

Το πρόγραμμα μέχρι τις γιορτές… βαραίνει κάπως λόγω των υποχρεώσεων και στο Κύπελλο Μεσσηνίας που φυσιολογικά θα αποφέρει όχι μόνο την πρώτη φετινή κούπα, αλλά και τη δυνατότητα να παίξει η ασπρόμαυρη ομάδα και εκτός Μεσσηνίας. 

Το «ευχαριστώ» του Σωκράτη 

Η Ντόρτμουντ κατάφερε να προκριθεί ως πρώτη του ομίλου της στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ μετά την ισοπαλία (2-2) στο «Μπερναμπέου» και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος δεν έκρυψε τη χαρά του για αυτό το επίτευγμα.

Ο Καλαματιανός διεθνής αμυντικός είχε αρκετή δουλειά απέναντι στους επιθετικούς της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά τα πήγε θαυμάσια και η ομάδα του κατάφερε να αποσπάσει το αποτέλεσμα που ήθελε ώστε να παραμείνει στην κορυφή της βαθμολογίας του γκρουπ.

Όμως ο Παπασταθόπουλος είχε έναν επιπλέον λόγο να αισθάνεται υπερήφανος κι αυτός είχε να κάνει με τις ελληνικές σημαίες που κυμάτιζαν στις εξέδρες. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να ευχαριστήσει με μήνυμά του στο facebook όσους τον έκαναν να αισθανθεί ότι δεν βρίσκεται και τόσο μακριά από την πατρίδα του. «Πρόκριση με κορυφή στον όμιλο μας και ρεκόρ γκολ, 21, για την Borussia Dortmund στη φάση των ομίλων του UCL. Ευχαριστώ για τις ελληνικές σημαίες που κυμάτιζαν στην εξέδρα» ανέφερε ο 28χρονος άσος.

Πηγή