Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Δείτε πόσο επικίνδυνα βακτήρια ζουν σε ένα "συμβατικό" κινητό (φωτο)

Εάν θέλετε να πάρετε μία ιδέα για τα βακτήρια με τα οποία έρχεστε σε επαφή καθημερινά, τότε μία ματιά στο μικροβιακό φορτίο του κινητού σας είναι αρκετή.

Οι φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Surrey, αποτύπωσαν τα τηλέφωνά τους σε δίσκους Petri, που είναι ρηχά, κυλινδρικά, πλαστικά ή γυάλινα πιατάκια μέσα στα οποία καλλιεργούνται βακτήρια για εργαστηριακά πειράματα.

Μετά από μόλις τρεις ημέρες, οι μικροβιακές αποικίες που είχαν αναπτυχθεί στους δίσκους, εντυπωσίασαν τους φοιτητές. 



Ποια μικρόβια εντοπίστηκαν 

Σύμφωνα με τη βακτηριακή ανάλυση, σε αρκετά κινητά εντοπίστηκε χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) ένα βακτήριο που υπολογίζεται ότι φέρει το 20% του γενικού πληθυσμού και ενοχοποιείται ως συχνή αιτία λοιμώξεων, που προσβάλλουν το δέρμα, τα οστά, και τους πνεύμονες.

Επίσης, σε μεγάλο ποσοστό εντοπίστηκε ο βάκιλος mycoides, που απαντάται συνήθως στο έδαφος. 

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα, σχεδόν το ένα τέταρτο των κινητών ήταν τόσο βρώμικα που είχαν μέχρι και 10 φορές περισσότερα μικρόβια από το αποδεκτό επίπεδο. 

Μάλιστα, ένα από αυτά παρουσίαζε τόσο υψηλά επίπεδα βακτηρίων που ο ιδιοκτήτης του θα μπορούσε να εμφανίσει σοβαρή στομαχική διαταραχή. 

Το πείραμα είναι μέρος ενός project που πραγματοποιεί κάθε χρόνο με τους φοιτητές του ο δρ Σάιμον Παρκ, λέκτορας Πρακτικής & Βιοϊατρικής Βακτηριολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάρρεϋ, στο πλαίσιο της πρακτικής εξάσκησης του μαθήματος.