Η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό αλλά σε
μεγάλη ποσότητα αποτελεί κίνδυνο για το καρδιαγγειακό σύστημα. Εκτός από
τις θεραπείες και τα φάρμακα μια υγιεινή διατροφή είναι η καταλληλότερη
πρόληψη.
Ας δούμε παρακάτω πέντε τροφές, οι οποίες μας βοηθούν ώστε να μειώσουμε τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.
Μήλο: είναι πλούσιο σε ίνες, φλαβονοειδή και
αντιοξειδωτικά. Βοηθά την λειτουργία του ήπατος να μειώνει το ποσοστό
χοληστερίνης στο αίμα και προλαμβάνει παθήσεις όπως η αθηροσκλήρωση.
Ποσότητα: δύο μήλα την ημέρα ή ένα ποτήρι χυμό.
Καρύδι: είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα,
γνωστά για την ιδιότητά τους να μειώνουν τα εγκεφαλικά επεισόδια και τα
καρδιακά μετριάζοντας τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Ποσότητα: μια
χούφτα καρύδια την ημέρα.
Σκόρδο: είναι το φυτό με τις χιλιάδες ευεργετικές
ιδιότητες, περιέχει αλλιϊνη, ουσία αγγειοδιασταλτική. Μειώνει και
ελέγχει την χοληστερίνη στον οργανισμό και βοηθά στην σωστή λειτουργία
της καρδιάς. Ποσότητα: 3 σκελίδες (ωμές ή μαγειρεμένες) το λιγότερο την
ημέρα.
Βρώμη: αυτό το δημητριακό είναι πλούσιο σε
βήτα-γλυκάνη, πρόκειται για ίνα διαλυτή η οποία βοηθά να αποφεύγουμε τον
κίνδυνο από στεφανιαίες παθήσεις και ελέγχει την χοληστερίνη στον
οργανισμό. Ποσότητα: να την καταναλώνεται συχνά, ως μέρος μιας δίαιτας
χαμηλή σε χοληστερίνη και κορεσμένο λίπος.
Σόγια: είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες
μειώνουν την ποσότητα των λιπιδίων στο αίμα. Καταναλώνοντας προϊόντα
σόγιας μπορείτε να μειώσετε απίστευτα τα επίπεδα της χοληστερίνης σας.
Ποσότητα: τουλάχιστον 20 γρ. την ημέρα.