Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Κατασκεύασαν πενταώροφo κτίριο με εκτυπωτή 3D

Το πέρασμα στη νέα εποχή της τρισδιάστατης εκτύπωσης σηματοδοτεί σύμφωνα με τους ειδικούς η κατασκευή μιας πενταώροφης πολυκατοικίας από κινεζική εταιρεία με τη χρήση ενός τεράστιου τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Η είδηση έχει προκαλέσει αίσθηση, αφού σύμφωνα με τους κατασκευαστές της πολυκατοικίας, τους ανθρώπους της εταιρείας WinSun Decoration Design Engineering, το κτίριο αυτό είναι το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο που έχει χτιστεί με αυτή την τεχνική.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η κατασκευή του χρειάστηκε ελάχιστες ημέρες, ενώ γι' αυτή χρησιμοποιήθηκαν κατασκευαστικά απόβλητα (μπάζα). Οπως ανέφεραν οι αρχιτέκτονες της εταιρείας που έχει έδρα τη Σανγκάη, ο εκτυπωτής 150 μέτρων μήκους και 6 μέτρων ύψους που χρησιμοποιήθηκε, τροφοδοτήθηκε με ανακυκλώσιμα κατασκευαστικά απορρίμματα στα οποία περιέχονται ίνες γυαλιού, ατσαλιού και τσιμέντου. 


Οικονομία 

Η χρήση του εκτυπωτή προσέφερε έτσι οικονομία στα υλικά κατά 30%- 60% και μείωση του χρόνου κατασκευής κατά 50%- 70%. Πιο συγκεκριμένα για την κατασκευή του πρώτου επιπέδου χρειάστηκε μόλις μία ημέρα και για τη «συναρμολόγησή» του μόλις 6 ημέρες.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η εταιρεία WinSun Decoration Design Engineering τα τελευταία χρόνια πειραματίζεται με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα έχει κατασκευάσει μια βίλα 1.100 τετραγωνικών μέτρων, στο βιομηχανικό πάρκο Σουζού της επαρχίας Γιανγκσού της Κίνας, η κατασκευή της οποίας όμως κόστισε 160.000 δολάρια, ενώ πριν μερικούς μήνες κατασκεύασε 10 σπίτια σε κανονικό μέγεθος σε μόλις μία ημέρα!

Πηγή