Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Από που προκύπτει η αγάπη μας για τη φωτιά;

Χειμώνας, τζάκι και η οικογένεια συγκεντρωμένη γύρω από τη φωτιά! Το τέλειο σκηνικό... 

Έχετε αναρωτηθεί, όμως, ποτέ από πού πηγάζει η αγάπη και η έλξη που αισθανόμαστε για τη φωτιά, ακόμη και αν δεν την αξιοποιούμε άμεσα για τη θέρμανσή μας;

Την απάντηση δίνει ο ερευνητής Κρίστοφερ Λιν από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στη μελέτη του, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Evolutionary Phsychology. 

«Για τους πρώτους ανθρώπους, η φωτιά πιθανότατα παρέτεινε την ημέρα, προσέφερε ζεστασιά, βοηθούσε στο κυνήγι, αποθάρρυνε τους θηρευτές και τα έντομα, φώτιζε σκοτεινά σημεία και επέτρεπε το μαγείρεμα των τροφών» λέει ο Κρίστοφερ Λιν του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα.

«Οι ανοιχτές φωτιές ίσως προσέφεραν επίσης κοινωνική συνοχή και χαλάρωση, η οποία ενισχύει την κοινωνική συμπεριφορά». 

Στο πλαίσιο της μελέτης του, ο Λιν εξέτασε τις αντιδράσεις 226 ενήλικων εθελοντών που κλήθηκαν να καθίσουν στο εργαστήριο και να παρακολουθήσουν βίντεο μιας αναμμένης εστίας, με ή χωρίς ήχο.

Από τα στοιχεία παρατήρησης, προέκυψε σημαντική μείωση της πίεσης του αίματος όταν ο ήχος ήταν ανοιχτός, ένδειξη σωματικής και ψυχικής χαλάρωσης. 

Την ίδια ώρα, οι απαντήσεις που έδωσαν οι εθελοντές έδειξαν επίσης μια πιο ανοιχτή, κοινωνική διάθεση.

Το συμπέρασμα που δείχνει να προκύπτει είναι ότι στην πορεία της εξέλιξης οι άνθρωποι ανέπτυξαν μια έμφυτη αγάπη για τη φωτιά και συνήθισαν να κοινωνικοποιούνται καθισμένοι γύρω της. 

Τέλος, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο άνθρωπος δεν αποκλείεται να έγινε το εξυπνότερο ζώο στον πλανήτη χάρη στη φωτιά: το μαγείρεμα διασπά τα συστατικά των τροφών και περιορίζει έτσι την ενέργεια που απαιτείται για την πέψη.