Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Ας πάψουν οι κανονισμοί καθαριότητας να είναι διακοσμητικοί

Σε διαδικασία σύνταξης νέου κανονισμού καθαριότητας βρίσκεται ο Δήμος Τριφυλίας με πρόστιμα που φθάνουν ακόμα και τα 350 ευρώ. Διαβάζοντας αυτή την είδηση αμέσως αναρωτιόμαστε για το αν τελικά έχει εφαρμοστεί επί της ουσίας ο κανονισμός καθαριότητας σε κάποιο δήμο της χώρας. Ένας κανονισμός, ο οποίος κατά τόπους αφορά από τον κάθε πολίτη που πετάει τα σκουπίδια εκτός κάδων και κάθε επαγγελματία που δεν συμμορφώνεται με τις σχετικές υποδείξεις, μέχρι και τον ιδιοκτήτη οικοπέδου που το αφήνει ακαθάριστο παρά τις συνεχείς οχλήσεις.

Πέραν όμως μεμονωμένων περιστατικών, τα οποία μάλιστα προκύπτουν συνήθως μετά από καταγγελίες, σπάνιες είναι οι φορές που έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε πολίτες γιατί πετούν τα σκουπίδια τους οπουδήποτε, αρκεί απλώς να τα βγάλουν έξω από το σπίτι τους. 

Ενδεικτικά ο κανονισμός του Δήμου Τριφυλίας περιλαμβάνει πρόστιμα μεταξύ άλλων για ρίψη μπάζων σε ακάλυπτους χώρους του δήμου και άλλων ιδιοκτητών, ρύπανση ακάλυπτων χώρων και δασών, ρύπανση από υπαίθρια αποθήκευση υλικών, απόρριψη από πεζούς άχρηστων υλικών, όπως χαρτιά, πακέτα ή άλλα είδη μικροσυσκευασίας ή άλλων μικρών πακέτων ιδιωτικής χρήσης, μη τήρηση υποχρεώσεων καθαρισμού οικοπέδων από χόρτα, μπάζα κ.λπ., ρίψη φεϊγβολάν και άλλων διαφημιστικών εντύπων, ρύπανση κοινόχρηστων χώρων με σπρέι κ.ά. 

Τηρώντας κάθε δήμος αυτόν το κανονισμό -στο μέτρο του δυνατού πάντα- εκπαιδεύει τους δημότες να διατηρούν σε καλή κατάσταση το αστικό και όχι μόνο περιβάλλον και έτσι σε σημαντικό βαθμό μειώνει τα δικά του λειτουργικά έξοδα για τον ευπρεπισμό της πόλης.

Όσον αφορά το παράδειγμα της Τριφυλίας, εκεί η δημοτική αρχή όντας καινούργια ας ελπίσουμε να δώσει το καλό παράδειγμα σε επίπεδο Μεσσηνίας και να μην αφήσει απλώς σε κάποιο συρτάρι τον σχεδιαζόμενο αυτό το διάστημα κανονισμό.