Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Περίοδος χάριτος μόνο λίγων εβδομάδων στις νέες δημοτικές αρχές

Ξεκίνησε από χθες και τυπικά η νέα εποχή σε πολλούς από τους δήμους της χώρας, με την ανάληψη καθηκόντων εκ μέρους των νεοεκλεγέντων δημάρχων, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις έλαβαν χώρα τελετές παράδοσης - παραλαβής. Μία επί της ουσίας τυπική διαδικασία, από την οποία όμως ξεκίνησαν κιόλας οι κόντρες ενόψει της νέας πενταετίας. 

Οι απερχόμενοι... έσφαζαν με το βαμβάκι τους καινούριους, και εκείνοι από τη μεριά τους υπεροπτικά έκαναν δηλώσεις για το όραμά τους και γι' αυτούς που είναι έτοιμοι να το... υποσκάψουν. Σκηνές απείρου κάλλους, που μας προϊδεάζουν για όλα όσα θα ακολουθήσουν στη συνέχεια και τα οποία είναι ίδια με όσα έχουμε συνηθίσει κατά το παρελθόν στην αυτοδιοίκηση.  

Είχαμε σημειώσει και σε παλαιότερο άρθρο μας από αυτή εδώ τη στήλη, λίγες ημέρες μετά την εκλογή των νέων δημάρχων, ότι μετά τους πανηγυρισμούς είχαν το χρόνο να κάνουν τα πλάνα τους ενόψει της ανάληψης της διοίκησης των δήμων, οπότε δεν θα έπρεπε να περιμένουν την 1η Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τα ζητήματα των περιοχών τους. Πιο αυστηρά φυσικά πρέπει να είναι τα περιθώρια για τους δημάρχους που επανεξελέγησαν, καθώς δεν έχουν ούτε καν τη δικαιολογία του εγκλιματισμού τους στη νέα πραγματικότητα. 

Την ώρα πάντως που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σε κανέναν από τους 6 δήμους της Μεσσηνίας δεν είχαν οριστεί αντιδήμαρχοι, κάτι που ίσως(;) γίνει εντός της εβδομάδας. Μπορεί φυσικά κάποιος να πει ότι το γεγονός αυτό από μόνο του δεν δημιουργεί δα και τόσα προβλήματα στη λειτουργία των δήμων, αλλά κατά την εκτίμηση αρκετών καταδεικνύει το βαθμό ετοιμότητας των νέων δημοτικών αρχών. 

Παρ' όλα αυτά ας μην εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας απέναντι στις νέες δημοτικές αρχές, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα το προσεχές διάστημα να δώσουν τα πρώτα δείγματα γραφής και να πείσουν τους πολίτες που τους εμπιστεύτηκαν ότι ορθώς έπραξαν, αλλά και αυτούς που προτίμησαν άλλους, ότι αποτελούν τελικά μια αξιόπιστη επιλογή για το μέλλον του τόπου τους. 

Η... περίοδος χάριτος όμως δεν μπορεί να κρατήσει παρά λίγες εβδομάδες, καθώς οι υποχρεώσεις των δήμων απέναντι στους πολίτες “τρέχουν” - και όσο σημειώνονται καθυστερήσεις τα προβλήματα συσσωρεύονται.  

Γράφτηκε από τον Δημήτρης Πλεμμένος

Πηγή