Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

«Δεν ελέγχουμε τα mail σας, εκτός αν είστε παιδόφιλοι»

Πόσο εύκολο είναι για την Google να «εισβάλει» στα e-mail μας και να δει τι γράφουμε


Πολλές φορές έχει συζητηθεί αν οι διαδικτυακοί κολοσσοί μπορούν να έχουν πρόσβαση στα e-mail μας και οι απόψεις διίστανται. Το θέμα ανακινείται μετά την υπόθεση της σύλληψης ενός άνδρα στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών για παιδική πορνογραφία.  

Μετά από επισήμανση της Google ότι ο άνδρας αυτός είχε στο e-mail του φωτογραφίες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, έχει πυροδοτήσει μία έντονη ανησυχία στον κυβερνοχώρο: Μπορεί η Google να «εισβάλει» στα e-mail μας, να δει τι γράφουμε και, αν υπάρχει κάτι ύποπτο, να μας καταδώσει στην αστυνομία; 

Η Google, πάντως, σπεύδει να διασκεδάσει τις ανησυχίες αυτές, υποστηρίζοντας πως τέτοιες πρακτικές εφαρμόζονται αποκλειστικά και μόνο για αδικήματα που σχετίζονται με την παιδική πορνογραφία. Και υπάρχει λόγος γι' αυτό.  

Όπως εξήγησε εκπρόσωπος της Google στο Business Insider, κάθε εικόνα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών έχει ένα μοναδικό «αποτύπωμα», το οποίο επιτρέπει στην Google να αναγνωρίσει τις φωτογραφίες αυτές ακόμα και στο Gmail, αν κάποιος έχει αποθηκευμένη εκεί μία τέτοια εικόνα.  

«Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι χρησιμοποιούμε αυτήν την τεχνολογία μόνο για να ταυτοποιήσουμε εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, και όχι άλλα περιεχόμενα του e-mail σας που θα μπορούσαν να σχετίζονται με εγκληματική δραστηριότητα (για παράδειγμα αν χρησιμοποιείτε το e-mail για να σχεδιάσετε μία διάρρηξη», διευκρινίζει ο ίδιος εκπρόσωπος της Google.  

Ωστόσο, δικηγόροι από οργανώσεις προστασίας της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο προειδοποιούν πως η Google πρακτικά θα μπορούσε να αναλύει τα e-mails που στέλνουμε και λαμβάνουμε για να εντοπίσει οποιαδήποτε «απειλή» - εξάλλου, οι όροι χρήσης των υπηρεσιών της Google αναφέρουν ρητά ότι ο διαδικτυακός κολοσσός αναλύει το e-mail μας και αρχεία που ανεβάζουμε, ώστε να παρέχει προσαρμοσμένες διαφημίσεις και υπηρεσίες όπως ο έλεγχος για ιούς... 

Πηγή