Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Η ψηφιακή «τρώει» τα κανάλια

Πόσοι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος;


Το κόστος χρήσης του δικτύου που μεταδίδει πλέον ψηφιακά τα τοπικά κανάλια, για κάποια από αυτά είναι αβάσταχτο. 

Οι μικροί τουλάχιστον τηλεοπτικοί σταθμοί που εξέπεμπαν σε μια ή δυο πόλεις και δεν είχαν το οικονομικό βάρος των πολλών αναμεταδοτών, ξαφνικά βρέθηκαν να εκπέμπουν σε όλη την Πελοπόννησο πληρώνοντας ακριβό τίμημα για την τσέπη τους στον πάροχο που τα μεταδίδει. 

Αντίθετα όσοι πλήρωναν μέχρι τώρα πολλές χιλιάδες ευρώ για την λειτουργία πολλών αναμεταδοτών, μάλλον οικονομία κάνουν με την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αφού πλέον πληρώνουν μόνο για τη χρήση του δικτύου, μιας και έκλεισαν τους αναμεταδότες τους.

Τα προβλήματα των τοπικών καναλιών τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν καναλάρχες και τηλεοπτικοί συντάκτες από την Πελοπόννησο, με τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Μενέλαο Δασκαλάκη και τον Γενικό Γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης Γιάννη Παναγιωτόπουλο στην Τρίπολη, με αφορμή με θέμα την ψηφιακή μετάβαση. 

Αυτή τη στιγμή εκπέμπουν στην Πελοπόννησο 16 κανάλια και ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. Κάποια από αυτά περιορίζονται σε πολλές ώρες μετάδοσης telemarketing, αλλά κάποια άλλα ξεχωρίζουν εκπέμποντας αξιόλογο πρόγραμμα το οποίο όμως στον ενημερωτικό τουλάχιστον τομέα δύσκολα αγγίζει τους κατοίκους όλων των περιοχών. Το πρόγραμμα δηλαδή σε αρκετές περιπτώσεις παραμένει στενά τοπικό και προβληματίζει τα εμπορικά τμήματα των καναλιών (όπου υπάρχουν), αφού δεν μπορούν να απευθυνθούν για διαφήμιση στις επιχειρήσεις όλης της περιοχής στην οποία εκπέμπουν. Αν μάλιστα, υπολογίσει κανείς και την οικονομική κρίση τότε τα έσοδα μειώνονται και τα έξοδα γίνονται δυσβάσταχτα.

Ακόμα και η έκπτωση στο κόστος που έχει κάνει ο πάροχος προς τους καναλάρχες, δεν είναι αρκετή. Και δύσκολα μπορεί να μειωθεί άλλο. Επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί αν κλείσουν κάποια από τα κανάλια που εκπέμπουν αυτή τη στιγμή.

Πέραν του κόστους όμως υπάρχουν και τεχνικά προβλήματα, αφού πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, δεν έχουν ακόμα σήμα. Εκτιμάται ότι χρειάζονται 65 αναμεταδότες με κόστος 10.000 ευρώ για τον καθένα, χρήματα που αμφίβολο είναι αν θα μπορέσουν να καλυφθούν από τους υπερχρεωμένους δήμους στους οποίους θα «φορτωθεί» αυτή η υποχρέωση.

Τελικά, πόσοι θα αντέξουν στην ψηφιακή εποχή που ήρθε στην πιο ακατάλληλη εποχή για αυτές τις επιχειρήσεις, δηλαδή μέσα στην οικονομική κρίση;

Του Άκη Γκάτζιου