Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Η πράσινη ανάπτυξη, εργαλείο για μια καλύτερη ζωή

Η διαχείριση των αποβλήτων και η προστασία των εδαφών, η διαχείριση αστικών λυμάτων, καθώς και ο περιορισμός της ρύπανσης αποτελούν τους βασικούς άξονες του ΕΣΠΑ 2014-2020.


Η προστασία, η αναβάθμιση και η αειφορική διαχείριση του περιβάλλοντος μπορούν να αποτελέσουν το υπόβαθρο για την προστασία της δημόσιας υγείας, την άνοδο της ποιότητας ζωής των πολιτών, αλλά και να συμβάλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό κινείται και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020, με τις βασικές του παρεμβάσεις να αφορούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών και επικίνδυνων αποβλήτων και την προστασία των εδαφών, στη διαχείριση αστικών λυμάτων, καθώς και στην εφαρμογή σχεδίων δράσης για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών.

Στοχεύει επίσης στην ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των βιοτόπων, στις υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας μεγάλης κλίμακας, στην πρόληψη και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.
Αναλυτικότερα, βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο της προγραμματικής 2014-2020 είναι η ολοκλήρωση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων, καθώς και η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το οποίο αφορά στο σύνολο των ρευμάτων αποβλήτων. Παράλληλα, θα προχωρήσουν οι επικαιροποιήσεις των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

Η διαχείριση των αστικών αποβλήτων στην Ελλάδα βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό (82%) στην εδαφική διάθεση, με την ανακύκλωση και κομποστοποίηση να περιορίζονται στο 18% των παραγόμενων ποσοτήτων αστικών αποβλήτων.

Η απεξάρτηση από την εδαφική διάθεση και η ολοκλήρωση επαρκούς και κατάλληλου δικτύου υποδομών επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και ανάκτησης αστικών αποβλήτων αποτελεί βασική προτεραιότητα, προκειμένου να προαχθεί η αποδοτική διαχείριση των αποβλήτων ως πόρων.

Αναγκαιότητα επίσης υπάρχει για τη συμπλήρωση υποδομών διαχείρισης για ρεύματα αποβλήτων από παραγωγικές δραστηριότητες, καθώς και για την αξιοποίηση της ιλύος από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων. 

Αναφορικά με τους υδατικούς πόρους διαπιστώνεται έλλειψη αποδοτικότητας στη χρήση του νερού που οδηγεί σε αυξανόμενη ανεπάρκεια και αναποτελεσματική χρήση στη γεωργία, ειδικότερα στις μεθόδους άρδευσης, καθώς και έλλειψη συμβουλευτικής υποστήριξης στους χρήστες, με δεδομένο ότι η γεωργία καταναλώνει το 86% του νερού στην Ελλάδα και συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το πρόβλημα της νιτρορύπανσης, που παρουσιάζεται σε ορισμένες χωρικά εντοπισμένες περιοχές της χώρας.

Τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών (σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο της ΕΕ για τα ύδατα) δεν έχουν ακόμη εγκριθεί στο σύνολό τους, αλλά θα έχουν ολοκληρωθεί στην προγραμματική περίοδο 2007-2013, καθώς και η εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων για τη βελτίωση της ποιότητας των επιφανειακών νερών (ποταμών, λιμνών, εκβολών και παράκτιων νερών), την εξασφάλιση της επάρκειας και τη βελτίωση της ποιότητας των υπόγειων νερών, την προστασία των χερσαίων οικοσυστημάτων και βιοτόπων σε ό,τι αφορά στις ανάγκες τους σε νερό.

Σε ό,τι αφορά τέλος στα αστικά λύματα, υλοποιείται μεγάλος αριθμός έργων δικτύων αποχέτευσης (Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων) και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ