Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Γιατί δεν πρέπει να ανεβάζετε φωτογραφίες των παιδιών σας στο Facebook

Είναι ασφαλές να ποστάρετε φωτογραφίες του παιδιού σας στο Facebook;

Κάποιοι γονείς πιστεύουν ότι δεν είναι κακό να μοιράζονται τις φωτογραφίες των τόσο χαριτωμένων παιδιών τους, από τη στιγμή που θα τις δουν μόνο συγκεκριμένα άτομα του κύκλου τους. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη άποψη, ότι δηλαδή οι γονείς δεν θα έπρεπε να μοιράζονται καμία φωτογραφία του παιδιού τους με κανέναν στο διαδίκτυο, όποιες κι αν είναι οι προϋποθέσεις.

Όπως στις περισσότερες μεγάλες διαφωνίες, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε τους κινδύνους που ενέχει η ανάρτηση παιδικών φωτογραφιών στο διαδίκτυο και θα ξεκαθαρίσουμε μερικούς μύθους και αλήθειες. Η τελική απόφαση είναι πάντα θέμα των γονιών.


Οι κίνδυνοι από την ανάρτηση φωτογραφιών στο Facebook


Η ζωή των παιδιών σε κίνδυνο
Ένα από τα πρώτα πράγματα για τα οποία ανησυχούν οι γονείς όταν αναρτούν φωτογραφίες των παιδιών τους  στο διαδίκτυο είναι το ενδεχόμενο να θέσουν χωρίς να το θέλουν τα παιδιά τους σε κίνδυνο αφού κυκλοφορούν ανενόχλητοι στο internet οι παιδεραστές, οι παιδόφιλοι και οι groοmers, αυτοί που αποπλανούν ανήλικους µε σκοπό τη σεξουαλική κακοποίηση. Είναι μια ανατριχιαστική σκέψη, αλλά η αλήθεια είναι ότι περνάει από το μυαλό κάθε γονέα.

Υπεξαίρεση εικόνας
To 2009 άρθρο των New York Times ανέφερε ότι ο κίνδυνος να βλάψει κανένας παιδόφιλος τα παιδιά είναι μικρός συγκριτικά με τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθούν κάποιες φωτογραφίες οι οποίες μπορεί να βλάψουν ακόμα και τη φήμη του παιδιού. Ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις υπεξαίρεσης φωτογραφιών είναι πραγματικά περίεργες. Για παράδειγμα, μια αμερικανική οικογένεια διαπίστωσε ότι μια φωτογραφία διακοπών τους που είχαν αναρτήσει στο Facebook κατέληξε να χρησιμοποιείται σε μια διαφήμιση για ένα μπακάλικο στην Τσεχία!

Cyberbullying 
Είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή για τα παιδιά στο Facebook, το λεγόμενο cyberbullying. Γνωστό και ως κυβερνο-βασανισμός, είναι ένας όρος που αφορά τον εκφοβισμό, την απειλή, την ταπείνωση ή την παρενόχληση παιδιών και εφήβων που δέχονται μέσω της χρήσης του Διαδικτύου και για το οποίο το Facebook δεν έχει δημιουργήσει αποτελεσματικό μηχανισμό αναφοράς και προστασίας των παιδιών. Τα παιδιά αυτοκτονούν επειδή τα κορόιδευαν στο Facebook και η υπηρεσία δεν φέρει καμία ευθύνη για αυτό, γράφει η μητέρα του Todd Loik, ενός από τα θύματα του φαινομένου στην υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.

  

Συμβουλές για το πώς θα μοιράζεστε τις φωτογραφίες σας στο Facebook


Αν μένετε μακριά και δεν μπορείτε να βλέπετε ορισμένα μέλη της οικογένειάς σας όσο συχνά θέλετε, το Facebook η αλήθεια είναι ότι αποτελεί ένα καλό μέσο για να ανταλλάξετε τα νέα σας. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι περισσότεροι γονείς, παρά τους κινδύνους δημοσιεύουν φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο. Υπάρχουν όμως μερικά πράγματα που θα πρέπει να έχετε κατά νου:

• Αν έχετε εκατοντάδες φίλους στο Facebook, δεν μπορεί να νομίζετε ότι ενδιαφέρονται όλοι για τις φωτογραφίες σας. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να φτιάξετε «ιδιωτικά» άλμπουμ, έτσι ώστε να βλέπουν τις φωτογραφίες μόνο όσοι έχετε επιλέξει να τις δουν.

• Μοιραστείτε τις φωτογραφίες που είναι κατάλληλες. Τα παιδιά σας κάποια στιγμή θα μεγαλώσουν. Μπορεί εσείς να βρίσκετε χαριτωμένες τις φωτογραφίες στην μπανιέρα, αλλά σκεφτείτε ότι θα τους φέρετε σε δύσκολη θέση σε μερικά χρόνια από σήμερα. Αν εξάλλου σας αρέσουν τόσο πολύ υπάρχει πάντα ο παραδοσιακός τρόπος και μπορείτε να τις στείλετε ταχυδρομικώς.

• Αποφύγετε τις εικόνες που αποκαλύπτουν προσωπικές πληροφορίες. Σκεφτείτε προσεκτικά τι είδους πληροφορίες θέλετε να μοιραστείτε με τους φίλους σας και μετά αναρτήστε μια φωτογραφία στο Facebook. Μήπως το πουκάμισο που φοράει το παιδί σας σε μία από αυτές εμφανίζει το όνομα του σχολείου του; Για να μην γινόμαστε υπερβολικοί και καχύποπτοι, η πιθανότητα να σας βρει κάποιος παιδεραστής είναι μικρή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει παίρνετε και τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Τέλος, αν τα παιδιά σας είναι εκείνα που δημοσιεύουν προσωπικές τους στιγμές στο Facebook αυτό που μπορείτε να κάνετε ως γονείς είναι να προσπαθήσετε με τον διάλογο και την ψυχραιμία να εξηγήσετε ποια είναι τα όρια της σωστής χρήσης του Facebook. Η απαγόρευση σίγουρα δεν αποτελεί λύση. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι μπορείτε πάντα να γίνετε «φίλοι» με τα παιδιά σας στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να ελέγχετε διακριτικά τις κινήσεις τους.