Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Πώς θα παίρνουν άδεια στο εξής οι νέες επιχειρήσεις

Τέλος στη γραφειοκρατία που αποτελεί τροχοπέδη για πολλούς που επιθυμούν να επενδύσουν, δημιουργώντας μια μικρή ή μεγαλύτερη επιχείρηση, θα μπει πριν από το τέλος του 2014. Μέχρι τότε αναμένεται να έχει αλλάξει πλήρως ο τρόπος ίδρυσης μιας επιχείρησης και σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σήμερα και το πλήθος διαδικασιών που απαιτείται για κάτι τέτοιο, οι ενδιαφερόμενοι θα χρειάζεται να κάνουν μια και μόνο κίνηση: να υπογράφουν μια υπεύθυνη δήλωση, την επονομαζόμενη «δήλωση αυτοσυμμόρφωσης». Κατόπιν αυτής και εφόσον ήδη η επιχείρηση έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της, η πολιτεία, μέσω πιστοποιημένων φορέων, θα πραγματοποιεί τους απαραίτητους ελέγχους.
Μέσω του νέου νομοθετικού πλαισίου που προωθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή και για την εφαρμογή των ρυθμίσεών του έχει τεθεί καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2014, η Ελλάδα στέλνει το μήνυμα ότι γίνεται φιλική στις επιχειρήσεις και τους επενδυτές. Αυτό δήλωσε και ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.  

Έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης με μια υπεύθυνη δήλωση  
Ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας της επιχείρησης για να την έναρξη ή λειτουργία της, θα απαιτούνται ένα από τα εξής:
  • Μια δήλωση αυτοσυμμόρφωσης
  • Η πιστοποίηση τρίτου
  • Η αξιοποίηση άλλων εργαλείων της αγοράς (όπως ασφαλιστήρια  συμβόλαια) από τα οποία θα προκύπτει η τήρηση των κανόνων λειτουργίας μιας επιχείρησης.
Έλεγχος για την επιχείρηση, αφού ήδη λειτουργεί
Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει τώρα, ο έλεγχος για την επιχείρηση θα γίνεται αφότου έχει ήδη λειτουργήσει και όχι στο στάδιο της έκδοσης της άδειας. Οι έλεγχοι θα γίνονται με συγκεκριμένα πρότυπα, δηλαδή αντικειμενικά κριτήρια, ώστε να μην υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνειών από την πλευρά των ελεγκτών.

Γενικοί όροι για τη λειτουργία των επιχειρήσεων  

Θα εισαχθούν γενικοί όροι λειτουργίας, πρότυπα και προδιαγραφές για κάθε δραστηριότητα των επιχειρήσεων, καταργώντας, έτσι την περιπτωσιολογική αντιμετώπιση των αιτημάτων των επενδυτών.
Έτσι, όποιος ενδιαφέρεται να ιδρύσει μια επιχείρηση θα πρέπει να προσαρμοστεί στο πρότυπα και τις προδιαγραφές που θα εισαχθούν για κάθε δραστηριότητα, χωρίς παρεκκλίσεις, αλλά και παρερμηνείες από την πλευρά της Διοίκησης.
 

Έλεγχοι όχι μόνο από το Δημόσιο, αλλά και από ιδιώτες  
Δυνατότητα ελέγχου δεν θα έχουν μόνο οι πιστοποιημένοι φορείς του Δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα

Συστηματοποίηση της διαδικασίας  

Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος μέσω του οποίου θα γίνεται αφενός η διαχείριση των αδειοδοτήσεων και των ελέγχων και αφενός ηλεκτρονική διεκπεραίωση πολλών εκ των διαδικασιών αδειοδότησης.
Στόχος είναι η αδειοδότηση σε πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες να ολοκληρώνονται ηλεκτρονικά, ακόμη και αυθημερόν.

Για τη δημιουργία ποιων επιχειρήσεων θα εφαρμοστεί το πλαίσιο αυτό  

Με διαδικασίες εξπρές θα μπορούν να ιδρύονται επιχειρήσεις η δραστηριότητα των οποίων εμπίπτει στους εξής κλάδους:
  • έργα χερσαίων και εναέριων μεταφορών,
  • υδραυλικά έργα,
  • λιμενικά έργα,
  • συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών,
  • εξορυκτικές δραστηριότητες,
  • τουριστικές εγκαταστάσεις
  • πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις,
  • υδατοκαλλιέργειες,
  • βιομηχανικές και συναφείς εγκαταστάσεις,
  • καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,
  • μεταφορά ενέργειας καυσίμων και χημικών ουσιών
  • ειδικά έργα και δραστηριότητες.
Αναμένεται μόνο να εξαιρούνται επιμέρους κατηγορίες που απαιτούν ειδικά καθεστώτα αδειοδότησης, όπως οι ΑΠΕ και οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Ποινές σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι διαδικασίες

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ποινές για τις περιπτώσεις που δεν τηρούνται οι διαδικασίες ή όταν εντοπίζονται επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιήσει τα προαπαιτούμενα αδειοδότησης με βάση την αίτηση αυτοδέσμευσης.