Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Τα i pad υπεύθυνα για αϋπνίες και ορθοπεδικά προβλήματα

Έχετε πόνους στα ματιά, στην πλάτη και δεν μπορείτε να κοιμηθείτε; Η καινούρια τεχνολογία είναι υπεύθυνη για πολλά από αυτά.

Ορίστε λοιπόν μερικές συμβουλές για το πώς μπορείτε να αποφύγετε τέτοιες καταστάσεις.
Η Denis Bellaiche, μασέρ και κινησιοθεραπεύτρια στο Παρίσι, υποστηρίζει ότι τα iPad μπορεί να είναι πρακτικά για την καθημερινότητα μας αλλά όχι και για το σώμα μας καθώς δυσκολευόμαστε να βρούμε τη σωστή στάση. Έχει έρθει αντιμέτωπη με πολλούς ασθενείς οι οποίοι έχουν πόνους στον αυχένα και στο κεφάλι. Η αιτία, τελικά, αποδείχτηκε ότι ήταν τα τάμπλετ καθώς πιέζουν τους μύες που βρίσκονται γύρω από το κεφάλι μας. Δεν πρέπει να σκύβουμε για ώρες πάνω από μια μηχανή. Πρέπει να ξεκουράζουμε τον αυχένα μας ακουμπώντας σε ένα μαξιλαράκι και σίγουρα δεν πρέπει να παρακολουθούμε ταυτόχρονα τηλεόραση.

Η Béatrice Cochener, επικεφαλής στο τμήμα οφθαλμολογίας του νοσοκομείου στη Μπρεστ και πρόεδρος στο τμήμα οφθαλμολογίας στην Γαλλική Ακαδημία, τονίζει ότι η πολύωρη χρήση του τάμπλετ μπορεί να οδηγήσει σε κάψιμο των ματιών, υπερμετρωπία και αστιγματισμό. Χρήσημη συμβουλή είναι να αποφεύγετε να κουράζετε τα μάτια σας και προσπαθήστε να μην είστε πολύ κοντά στην συσκευή.

Η Sylvie Royant-Parola, ψυχίατρος και ειδική στις αϋπνίες, υπογραμμίζει ότι μελέτες έχουν δείξει τις διαταραχές που μπορούν να προκαλέσουν τα smartphones και τα ipad στον ύπνο μας. Συνεχίζει λέγοντας πως ο ύπνος δεν είναι κάτι που μας έρχεται αυτόματα. Πρέπει να σεβόμαστε τους μηχανισμούς που μας οδηγούν σε μια τέτοια κατάσταση. Πολλοί είναι αυτοί που ξαπλώνουν και παίρνουν μαζί τους το τάμπλετ για να κοιμηθούν. Ο εγκέφαλος όμως με αυτόν τον τρόπο λαμβάνει δύο αντιφατικά μηνύματα: πρώτον ότι είναι ώρα για ύπνο και δεύτερον ότι πρέπει να δραστηριοποιηθεί για να δώσει προσοχή. Ωστόσο, οι επιστήμονες ανησυχούν πολύ περισσότερο για τα παιδιά καθώς χάνουν ώρες ύπνου χρησιμοποιώντας τα τάμπλετ. Καλό θα ήταν να μπορούν πλέον οι γονείς να ελέγχουν την χρήση τέτοιων συσκευών και να φροντίζουν να μην χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 1:30 ώρα πριν ξαπλώσουν για ύπνο.