Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Μιχάλης Τοάνογλου: "Ανοίγουν νέες αγορές για τον τουρισμό στην Τριφυλία"

"Τα επόμενα χρόνια οι κλίνες της Τριφυλίας ίσως δεν θα επαρκούν για την ζήτηση που θα υπάρχει στον τουριστικό τομέα, αφού ανοίγουν νέες αγορές για την περιοχή", σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας Μιχάλης Τοάνογλου με μεγάλη πείρα στον κλάδο. Αναφέρεται στα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα της περιοχής, αλλά ουσιαστικά και στην έλλειψη σχεδιασμού από την δημοτική αρχή.

1. Ποιες είναι οι προβλέψεις σας για την φετινή τουριστική σεζόν;
«Η φετινή τουριστική σεζόν πανελλαδικά έχει 2 βασικά χαρακτηριστικά. 1)Την σημαντική αύξηση ζήτησης των παραδοσιακών ευρωπαϊκών αγορών για την Ελλάδα με πρώτη σε δυναμική την γερμανική αγορά. 2) Το μούδιασμα και την αβεβαιότητα για την ρωσική αγορά η οποία επηρεάζεται από τα γεγονότα της Ουκρανίας, αλλά περισσότερο από την αισθητή υποτίμηση του ρουβλίου (-30%) σε σχέση με το ευρώ».

2. Τι πιστεύετε ότι έδωσε ώθηση πέρυσι και φέτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία, στον τουρισμό στη χώρα μας;
«Οι ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με άλλους προορισμούς της ευρύτερης περιοχής. Η μερική αστάθεια σε ανταγωνιστικές χώρες (Αίγυπτος, Τουρκία). Η μεγάλη ανάπτυξη της ρωσικής αγοράς με 1.700.000 τουρίστες το 2013, νούμερο που ουσιαστικά προστίθεται σε αυτό των παραδοσιακών αγορών της Ευρώπης».

3. Η Τριφυλία κινείται ανοδικά; 
«Ναι, αυτό είναι αισθητό πλέον και όλοι βλέπουμε ξεκάθαρα την διαφορά με το 2011, που ουσιαστικά η περιοχή άνοιξε τουριστικά πακέτα για πρώτη φορά με πρώτη την ρώσικη αγορά. Είναι γεγονός ότι από φέτος, και περισσότερο το 2015, θα αρχίσει να υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας δωματίων. Ηδη υπάρχουν μεγάλα γραφεία από νέες αγορές (Γαλλία, Σκανδιναβία, Τσεχία κ.λπ.) που δυσκολεύονται να βρουν ικανό αριθμό δωματίων στην περιοχή για να ξεκινήσουν πρόγραμμα το 2015 με δικά τους αεροπλάνα».

4. Σε ποιες αγορές βασίζεται ο τουρισμός της Τριφυλίας;
«Η αρχή έγινε με αισθητή την παρουσία της ρώσικης αγοράς το 2012, αλλά περισσότερο το 2013. Φέτος βλέπουμε έντονη ζήτηση από Γερμανία αλλά το 2015 σίγουρα θα μας χτυπήσουν την πόρτα μας τουλάχιστον 2 με 3 νέες ευρωπαϊκές αγορές, τις οποίες αμφιβάλω αν θα μπορέσουμε να καλύψουμε πρωτίστως ποσοτικά και δευτερευόντως ποιοτικά».

5. Πώς κατά τη γνώμη σας η Τριφυλία μπορεί να γίνει πιο ελκυστική τουριστικά;
«Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια η Τριφυλία να προσθέσει υπεραξίες στο προϊόν της το οποίο μπορεί να εμπλουτίσει ποικιλοτρόπως. Υπάρχουν πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην περιοχή που δεν έχουν αξιοποιηθεί και μπορούν εύκολα να εκτινάξουν την ανταγωνιστικότητα της περιοχής».

6. Μπορεί η Τριφυλία λόγω κλιματικών συνθηκών να γίνει τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο;
«Δεν είναι τόσο το κλίμα, το οποίο εκ των πραγμάτων δεν είναι αποτρεπτικό, όσο οι εναλλακτικές επιλογές απασχόλησης, ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και ενασχόλησης με δράσεις που παραπέμπουν στην πλούσια παράδοση, ιστορία αλλά και αγροδιατροφική κουλτούρα της Τριφυλίας. Αυτά είναι τα στοιχεία που μπορούν να κρατήσουν τον επισκέπτη στην περιοχή για 12 μήνες».

7. Μπορεί να διεκδικήσει κομμάτι του σχολικού τουρισμού;
«Εγινε ήδη μια σημαντική προσπάθεια το 2013 και θα συνεχιστεί και φέτος αλλά και τα επόμενα χρόνια. Η περιοχή έχει σημαντικά πλεονεκτήματα (πρόσβαση, εναλλακτικός χαρακτήρας προορισμού) που μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για την εδραίωση του μαθητικού τουρισμού. Χρειάζεται βέβαια συντονισμένη προσπάθεια και στήριξη από την τοπική κοινωνία και τους φορείς».

8. Πόσο καταλυτικές είναι οι αεροπορικές συνδέσεις και ποια η σημασία του αεροδρομίου Καλαμάτας;
«Η ανάπτυξη μιας τουριστικής περιοχής με διεθνείς αγορές χωρίς την χρήση διεθνούς αεροδρομίου είναι αδύνατη. Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας παίζει καταλυτικό ρόλο σε αυτό αλλά και η στρατηγική της Aegean Airlines, που στηρίζει το αεροδρόμιο, το οποίο έχει μετατρέψει σε βάση της για πτήσεις εσωτερικού και κυρίως εξωτερικού. Συμπληρωματικά και ειδικά για την Τριφυλία πρέπει να πούμε ότι συνδράμει και το αεροδρόμιο του Αράξου αν και αρκετά μακρύτερα σε απόσταση. Αν ανοίξει και το αεροδρόμιο της Τρίπολης, τότε η Τριφυλία θα είναι η πλέον ευνοημένη τουριστικά περιοχή σε όλη την Πελοπόννησο με πρόσβαση από 3 αεροδρόμια».

9. Τι ρόλο πιστεύετε έχουν παίξει οι οδικοί άξονες και πόσο σημαντική είναι και η Ιόνια Οδός;
«Ο νέος οδικός άξονας Αθήνα-Καλαμάτα έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση του εσωτερικού τουρισμού. Η πρόσβαση από την Αθήνα είναι πλέον εύκολη και κυρίως αρκετά οικονομική, κάτι που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στην Τριφυλία. Περιοχές όπως το Καλό Νερό έχουν γίνει πλέον γνωστές στον μέσο Αθηναίο για τις ολιγοήμερες εξορμήσεις του».

10. Τις υποδομές της περιοχής πώς θα τις χαρακτηρίζατε;
«Ελλιπείς και ανασταλτικές για την ποιοτική τουριστική ανάπτυξη. Η περιοχή ήταν απροετοίμαστη να μετατραπεί από καθαρά αγροτική σε τουριστική-αγροτική. Χρειάζεται πολλή δουλειά».

11. Η Πολιτεία, ο δήμος, η Περιφέρεια στηρίζουν τον τουριστικό τομέα;
«Η Ελλάδα έχει σαφή τουριστικό προσανατολισμό και η Περιφέρεια έχει ανταποκριθεί με συνέπεια στην πρόκληση για την δυναμική τουριστική προβολή της Πελοποννήσου. Σε τοπικό επίπεδο ο δήμος δείχνει αδύναμος, σε αυτή την φάση τουλάχιστον, -είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων είτε ελλείψει οράματος- να στηρίξει πρακτικά (και όχι στα λόγια) τις ανάγκες των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενων με τον τουρισμό επαγγελματιών».

12. Ποια έργα θεωρείτε απαραίτητα για την περιοχή που θα μπορούσαν να στηρίξουν τον κλάδο;
«Μικρά αλλά σημαντικά έργα που θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής αλλά και την διευκόλυνση της καθημερινότητας των επαγγελματιών και των επισκεπτών/τουριστών. Εχουμε καταθέσει συγκεκριμένες, σημαντικές και όχι ιδιαίτερα δαπανηρές προτάσεις έργων-παρεμβάσεων και περιμένουμε από την νέα δημοτική αρχή να αντιληφθεί την αναγκαιότητά τους και να ανταποκριθεί».

13. Είδαμε στο Καλό Νερό πέρυσι πολλά παράπονα με τα σκουπίδια, τα αδέσποτα. Τι επιπτώσεις έχουν όλα αυτά στους επισκέπτες;
«Τα παράπονα, ευτυχώς, σε πρώτο στάδιο ήταν κυρίως από εμάς τους επαγγελματίες που βλέπουμε τους κινδύνους και δευτερευόντως από τους τουρίστες. Αν δεν γίνει κάτι, η αρχική ανοχή των επισκεπτών θα εξαντληθεί και θα χάσουμε οριστικά την ευκαιρία που έχουμε να καθιερωθούμε σαν τουριστικός προορισμός. Τα στοιχειώδη αυτά προβλήματα έπρεπε να είναι λυμένα από την πρώτη στιγμή που έγιναν αντιληπτά».

14. Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της περιοχής;
«Δεν είναι ένα. Είναι ένα μείγμα χαρακτηριστικών που μαγεύουν τον επισκέπτη. Η ομορφιά του τοπίου και της φύσης, η πλούσια τοπική παραγωγή προϊόντων που πρέπει να ενσωματωθεί αποτελεσματικά στο τουριστικό προϊόν, η ηρεμία και χαλάρωση που προσφέρει η περιοχή σε αντίθεση με άλλους γνωστούς μαζικούς προορισμούς, αλλά φυσικά και τα ιστορικοπολιτισμικά στοιχεία και η τοπική γαστρονομία».

15. Και ποιο το μεγαλύτερο μειονέκτημά της;
«Η αδυναμία μεγάλου μέρους της κοινωνίας και των τοπικών αρχών να οραματιστούν με μια νέα και ευρηματική ματιά την ανάπτυξη της περιοχής στο νέο τοπίο που δημιουργείται».

16. Αρκεί μόνο ήλιος και θάλασσα, ή πλέον ο τουρίστας είναι πολύ πιο απαιτητικός;
«O μέσος Ευρωπαίος τουρίστας δεν αναζητεί πλέον την σωματική ξεκούραση δίπλα στην θάλασσα και κάτω από τον ελληνικό ήλιο, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Εχει ανάγκη να ζήσει ξεχωριστές εμπειρίες άμεσα συνδεμένες με αυθεντικά τοπικά στοιχεία που θα τον εμπλουτίσουν πρωτίστως πνευματικά. Αυτή η ανάγκη απαιτεί την προσέγγιση του τουρισμού με μεγαλύτερο επαγγελματισμό και τεχνογνωσία».

17. Η περιοχή μας πιστεύετε έχει προβληθεί όσο θα έπρεπε;
«Η προβολή έχει ξεκινήσει πρόσφατα, αλλά δε νομίζω ότι μπορεί να αποδώσει άμεσα. Πρωταρχικό στοιχείο είναι ο καθορισμός και η δομή ενός αξιόπιστου και ελκυστικού προϊόντος και μετά έρχεται η κατάλληλη προβολή. Η διαδικασία αυτή του καθορισμού του επιθυμητού μοντέλου προϊόντος (branding) δεν έχει καν ξεκινήσει για την Τριφυλία, άρα κάθε κουβέντα για προβολή δεν μπορεί να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο».

18. Ο Δήμος Τριφυλίας δεν έχει ακόμη ούτε ιστοσελίδα. Ποιο το σχόλιό σας;
«Θα έπρεπε να υπάρχει το ελάχιστο, δηλαδή μια καθαρά πληροφοριακή ιστοσελίδα σε 3-4 γλώσσες για τις βασικές αναζητήσεις των επισκεπτών. Δεν μιλάω για ιστότοπο-portal τουριστικής προβολής που σίγουρα είναι ανέφικτο με βάση την προηγούμενη απάντησή μου».

19. Είδαμε πέρυσι μεγάλο αριθμό τουριστών από την Ρωσία. Οι αναταράξεις που υπάρχουν φέτος στις περιοχές αυτές πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν τον τουρισμό;
«Οπως προανέφερα μεγαλύτερη δυσκολία δημιουργεί η υποτίμηση του ρουβλίου έναντι του ευρώ. Προσωπικά πιστεύω ότι η ρωσική αγορά δεν θα αυξηθεί φέτος και είναι πολύ πιθανό να έχει και μια μείωση της τάξης του 15-20%, εφ’ όσον δεν έχουμε επιδείνωση σε οικονομικοπολιτικό επίπεδο στις περιοχές αυτές».

20. Οι επαγγελματίες του τουρισμού είναι έτοιμοι απέναντι στις νέες προκλήσεις;
«Οι επαγγελματίες πρέπει και είναι ανήσυχοι για το μέλλον και για αυτό συντονίζουν τις ενέργειές τους. Μόλις χθες σε κοινή συνάντηση αποφασίστηκε ομόφωνα από 10 επαγγελματικούς φορείς του δήμου (με άμεση ή έμμεση εμπλοκή στον τουρισμό) να επισημάνουν τα βασικά προβλήματα που τους ταλανίζουν. Θα τα εκθέσουμε ευθέως την ερχόμενη εβδομάδα στους υποψήφιους συνδυασμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ειδική συνεδρίαση που θα παραστούν και τα μέσα ενημέρωσης. Είναι σημαντικό για εμάς τους επαγγελματίες να αντιληφθούμε σε ποιο βαθμό οι αυριανοί ηγέτες του τόπου κατανοούν την σοβαρότητα των θεμάτων αυτών, αλλά και κυρίως τι προτίθενται να πράξουν».


Βιογραφικό
Ο Μιχάλης Τοάνογλου είναι τουριστικός επιχειρηματίας και επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα τουρισμού και ξενοδοχείων. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος της ξενοδοχειακής εταιρείας"ΕUROXENIA S.A." η οποία διαχειρίζεται και το ξενοδοχείο "Messina Mare" στο Καλό Νερό. Κατέχει 2 μεταπτυχιακούς τίτλους: Tourism Management (University of Surrey UK) και Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων (Ε.Α.Π.)
Εχει διατελέσει γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τουρισμού του Νομού Σάμου (Βόρειο Αιγαίο) και επιστημονικός σύμβουλος σε θέματα τουρισμού στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.

Πηγή: http://www.eleftheriaonline.gr Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/35206-mixalis-toanoglou