Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Εξοικονομώ νερό, σώζω ενέργεια και χρήματα!

Σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η δική μας, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αποτελούν πολύ οικονομικές και αποδοτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σκέψου το! Ο ηλιακός θερμοσίφωνας παραμένει η καλύτερη δυνατή επιλογή για ζεστό νερό και για  μια μέση οικογένεια, η απόσβεση των χρημάτων αγοράς του γίνεται σε 3-4 χρόνια.

Η Άννα, μέλος της Καλύτερης Ζωής, είχε μία καλή ιδέα πάνω σε αυτό το θέμα και τη μοιράστηκε μαζί μας: «Ένας τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας είναι να κάνουμε μπάνιο τις ημέρες και ώρες που έχει ηλιοφάνεια και να μαζεύουμε σε έναν κουβά το νερό που ξοδεύουμε μέχρι να έρθει το ζεστό. Mειώνουμε έτσι την αλόγιστη χρήση του θερμοσίφωνα και αξιοποιούμε κάθε σταγόνα νερού». Παρακάτω παραθέτουμε μερικές απλές, αλλά στρατηγικές κινήσεις αξιοποίησης και εξοικονόμησης νερού και ενέργειας στο σπίτι.

Μείωσε τη σπατάλη και γρήγορα θα δεις το ποσό των λογαριασμών σου να συρρικνώνεται!



-Μόνωσε τον ηλιακό θερμοσίφωνα, τους σωλήνες θερμού νερού και ιδιαίτερα αυτούς που βρίσκονται στο εξωτερικό του σπιτιού ή στο έδαφος. Θα περιορίσεις εντυπωσιακά τις θερμικές απώλειες.



-Αν ζεις σε μονοκατοικία ή σε οικογενειακή πολυκατοικία σκέψου το ενδεχόμενο να εγκαταστήσεις μπόιλερ στο λεβητοστάσιο, έτσι ώστε να έχεις ζεστό νερό κατευθείαν από τον λέβητα (πετρελαίου ή φυσικού αερίου). 



-Ένας άλλος τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας είναι να κάνουμε μπάνιο τις ημέρες και τις ώρες που έχει ηλιοφάνεια. Είναι κρίμα να ανάβουμε θερμοσίφωνο  το βράδυ. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας σχεδόν 9 στους 12 μήνες, ζεσταίνει το νερό πολύ γρήγορα.



-Φυσικά, για λόγους οικονομίας και προστασίας, αν χρησιμοποιείς ηλεκτρικό θερμοσίφωνα μην τον ξεχνάς αναμμένο, ιδίως όταν μπαίνεις για μπάνιο.



-Ιδανικά, συνεννοήσου για την ώρα του μπάνιου με τα μέλη της οικογένειας σου (ή τους συγκάτοικούς σου) ώστε να μπαίνετε ο ένας μετά τον άλλον και να μην προλάβει το νερό να κρυώσει μέχρι την επόμενη χρήση. Δες περισσότερες ιδέες και πρακτικές για ζεστό νερό χρήσης εδώ



-Προτίμησε να κάνεις ένα γρήγορο ντους αντί για μπάνιο σε μπανιέρα. Αν και η απόλαυση δεν θα είναι ίδια, θα ξοδέψεις τρεις φορές λιγότερο νερό και ρεύμα. Συμφέρει...



-Επίσης το νερό που ξοδεύεις μέχρι να έρθει το ζεστό μπορείς να το μαζεύεις σε κουβάδες (συνήθως χρειάζονται 1-2 κουβάδες μέχρι να ζεσταθεί πολύ το νερό). Μπορείς να το αξιοποιήσεις στο σφουγγάρισμα, στο πότισμα λουλουδιών ή ακόμα και στη λεκάνη της τουαλέτας ώστε να μη χρειαστεί  να τραβήξεις το καζανάκι. 



Όλα αυτά αφορούν το μπάνιο. Σου έχουμε όμως μερικές ακόμη καλές πρακτικές γύρω από το νερό!



-Μείωσε τη ροή του νερού κατά το πλύσιμο των χεριών και μην αφήνεις τη βρύση ανοιχτή όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου. Σκέψου ότι εάν κατά το πλύσιµο των χεριών και του προσώπου, τρέχει νερό για 2 λεπτά, τότε η κατανάλωσή του φτάνει τα 30 λίτρα κατά άτομο, δηλαδή 120 λίτρα για τη µέση οικογένεια σε ηµερήσια βάση...Μπορείς να δεις περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό εδώ.



-Στην κουζίνα, πλύνε τα φρούτα, τα χόρτα και τα λαχανικά σε µία λεκάνη  και όχι με τρεχούμενο νερό. Σημείωσε εδώ ότι το ξύδι είναι ένα καλό φυσικό απολυμαντικό λαχανικών το οποίο και μπορείς να διαλύσεις στο νερό για το πλύσιμο των λαχανικών.



-Σίγουρα το πλύσιμο των πιάτων είναι για πολλούς αγγαρεία και συχνά αποτελεί μελανό σημείο οικιακής σπατάλης νερού. Προτίμησε να πλένεις τα πιάτα και τα μαχαιροπήρουνα σε μικρή λεκάνη και όχι αφήνοντας ανοιχτή τη βρύση του ζεστού νερού. Αν πάλι έχεις την τύχη να διαθέτεις πλυντήριο πιάτων χρησιμοποίησε το μόλις το γεμίσεις (ιδανικά νυχτερινές ώρες). Θα εξοικονομήσεις ρεύμα, νερό και πολύτιμο προσωπικό χρόνο!



Έτσι, μειώνοντας τη σπατάλη νερού, κερδίζουμε χρόνο, χρήμα και βοηθάμε το περιβάλλον!



Πηγή: http://kalyterizoi.gr