Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Εξοικονομήστε θερμότητα κατ' οίκον

Η ενεργειακή θωράκιση της κατοικίας μας απαιτεί πόρους που ίσως δεν διαθέτουμε, όμως μπορούμε πάντα να λάβουμε μικρά, φθηνά πλην αποτελεσματικά μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης. 

Θα έχετε ίσως διαβάσει ότι το 74% των ελληνικών κατοικιών δεν έχει καλή μόνωση και ότι κατά μέσο όρο ένα σπίτι στην Ελλάδα χρειάζεται τρεις φορές περισσότερη ενέργεια για να θερμανθεί σε σχέση με ένα σπίτι στη Φινλανδία. Η ενεργειακή θωράκιση της κατοικίας μας απαιτεί πόρους που ίσως δεν διαθέτουμε, όμως μπορούμε πάντα να λάβουμε μικρά, φθηνά πλην αποτελεσματικά μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης. Αυτά τα μικρά βήματα είναι τα εξής:

  • Ψάξτε στις επιφάνειες των κουφωμάτων σημεία όπου συγκεντρώνεται υγρασία ή μούχλα. Εκεί, πιθανότατα, εντοπίζονται προβλήματα μόνωσης που χρήζουν επιδιόρθωσης.
  • Τοποθετήστε αεροστεγανωτική ταινία σε πόρτες, παράθυρα και άλλα ανοίγματα. Ειδικά στο κάτω μέρος της εξώπορτας χρησιμοποιήστε τις ειδικές ταινίες-βούρτσες! 
  • Μονώστε τους εκτεθειμένους σωλήνες (καλοριφέρ ή θερμοσίφωνα) που μεταφέρουν ζεστό νερό στο σπίτι και ειδικά τα μέρη που βρίσκονται εκτός σπιτιού. Το κόστος είναι μικρό και η απόσβεση γίνεται σε ελάχιστο χρόνο. 
  • Τοποθετήστε στο πίσω μέρος των σωμάτων (ανάμεσα στο σώμα και τον τοίχο) θερμομονωτικές πλάκες που επιστρέφουν τη θερμότητα προς το χώρο. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο.
  • Ανοίξτε τις κουρτίνες ή τα παντζούρια στα νότια παράθυρα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να θερμαίνονται οι εσωτερικοί χώροι. Το δίχως άλλο ο ήλιος στην Ελλάδα είναι πλούσια φυσική πηγή θέρμανσης.
  • Κάθε βράδυ, κλείστε τα παντζούρια και τις κουρτίνες. Έτσι, κρατάτε τη ζέστη μέσα στο σπίτι.
  • Αερίστε τον χώρο της τουαλέτας και του μπάνιου τις κατάλληλες ώρες και μην ξεχνάτε ανοιχτό το παράθυρο. Φροντίστε να κλείνετε το σώμα του καλοριφέρ όταν αφήνετε ανοιχτό το παράθυρο στην τουαλέτα.

Μικρές κινήσεις, έξυπνες πρακτικές, μεγάλα αποτελέσματα!

Πηγή: http://kalyterizoi.gr