Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Υποχρεωτική η ανακύκλωση των άδειων συσκευασιών από φυτοφάρμακα

Η πιλοτική εφαρμογή στη Μεσσηνία, αρχικά σε δύο περιοχές (πιθανότατα Τριφυλία και Μεσσήνη), προγράμματος σωστής διαχείρισης και ανακύκλωσης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, τα οποία προκαλούν σημαντικό πρόβλημα στο έδαφος και, κυρίως, στα επιφανειακά νερά, αποφασίσθηκε πρόσφατα σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας, υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όπως και παραγωγοί, ενώ, αν και είχαν προσκληθεί, δεν παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Δημοτικών Αρχών, που συνδέονται άμεσα με την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος.

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε ότι, δυστυχώς, στην πλειοψηφία τους οι αγρότες πετούν τις άδειες συσκευασίες από φυτοφάρμακα και λιπάσματα ανεξέλεγκτα, είτε στα χωράφια, είτε στα ποτάμια, αγνοώντας τις οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες, με ενδεχόμενο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Μάλιστα, τονίστηκε πως το λιγότερο που πρέπει να γίνεται είναι κάθε συσκευασία να ξεπλένεται 3 φορές, ώστε να μειώνεται στο απειροελάχιστο το επιβαρυντικό  φορτίο που έχουν.
Το 2012 ψηφίσθηκε νόμος, σύμφωνα με τον οποίο από το 2015 θα είναι πλέον υποχρεωτική η ασφαλής και με συγκεκριμένες προδιαγραφές διαχείριση των κενών συσκευασίας από φυτοφάρμακα. Μάλιστα, θα προβλέπονται και πρόστιμα, αλλά και ποινές, που θα μπορούν να συνδεθούν με τις αγροτικές επιδοτήσεις.
Από τους συμμετέχοντες επισημάνθηκε ότι πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση και ευρεία ενημέρωση των παραγωγών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε πως οι αγρότες δε γνωρίζουν την επικινδυνότητα και χρησιμοποιούν τα άδεια κουτιά από φυτοφάρμακα ως ταΐστρες ή θήκες για τα εργαλεία τους.
Στόχος είναι οι παραγωγοί, αφού ξεπλένουν 3 φορές τις συσκευασίες, να τις τοποθετούν σε ειδικές σακούλες, τις οποίες θα παραδίδουν στο Δήμο για τη συγκέντρωσή τους σε ειδικό χώρο, ώστε να οδηγηθούν σε ανακύκλωση. 

Πιλοτικό πρόγραμμα
Κατά την εφαρμογή του προγράμματος θα υπάρξουν διακριτοί ρόλοι και όπως παρουσιάσθηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη, η Περιφέρεια και οι Διευθύνσεις  Αγροτικής Ανάπτυξης μπορούν να αναλάβουν τον τομέα της ενημέρωσης και εκπαίδευσης αγροτών. Ο Σύνδεσμος Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων θα αναλάβει τη διανομή σακουλών στα καταστήματα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων, οι οποίες θα δίνονται στους αγρότες. Οι Δήμοι, έχοντας το μεγαλύτερο βάρος, θα πρέπει να καθορίσουν σημεία συλλογής και συγκέντρωσης για τη μεταφορά των άδειων συσκευασιών, ενώ η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης πρέπει να αναλάβει τη δεματοποίηση, μεταφορά και ανακύκλωσή τους.
«Φιλοδοξούμε να εφαρμόσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τους Δήμους, τους συνεταιριστικούς φορείς, το ΓΕΩΤΕΕ, το Ενιαίο Σύνδεσμο Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων και την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης, έτσι ώστε να γίνεται σωστή διαχείριση των κενών συσκευασίας.
Θέλουμε να προετοιμασθούμε έγκαιρα και σωστά με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παραγωγών πάνω στους εξής 3 άξονες: Ορθολογική χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ασφαλής διαχείριση κενών συσκευασίας και εναλλακτικές λύσεις φυτοπροστασίας με οικολογική προσέγγιση. Είμαστε από τους λίγους νομούς που ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια και θα γίνει πιλοτικά σε δύο περιοχές, που έχουν και τη μεγαλύτερη κατανάλωση φυτοφαρμάκων», εξήγησε ο κ. Αλευράς.

Της Βίκυς Βετουλάκη