Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Απογραφή και αδειοδότηση των γεωτρήσεων



Επιχείρηση απογραφής και εν συνεχεία αδειοδότησης όλων των γεωτρήσεων δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι καλεί όλους τους ιδιοκτήτες και τους χρήστες ενεργών και ανενεργών γεωτρήσεων μέχρι τις 15 Μαΐου 2014 να εγγραφούν υποχρεωτικά στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας. Η εγγραφή στο μητρώο γίνεται με απλή αίτηση και υπεύθυνη δήλωση στον δήμο της περιοχής. 
Παράλληλα το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών ΕΚΒΑΑ/ΙΓΜΕΜ ξεκινά την απογραφή των υδρογεωτρήσεων σε όλες τις περιοχές της χώρας, με συλλογή υφιστάμενων δεδομένων και με επιτόπου έρευνες και μελέτες. Για το σκοπό αυτό και κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, εκπρόσωποι του Ινστιτούτου θα επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων, των Περιφερειών, τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και κάθε άλλη Υπηρεσία που έχει διαθέσιμα σχετικά δεδομένα. 
Η εκτίμηση είναι ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν περίπου 10.000 γεωτρήσεις. Και τα στοιχεία που θα συλλεχθούν -όπως τεχνικά χαρακτηριστικά και στοιχεία χρήσης- θα συμπεριληφθούν στο νέο ενιαίο ηλεκτρονικό Μητρώο που δημιουργείται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων.
Παράλληλα οι χρήστες γεωτρήσεων που αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά πριν από τις 20 Δεκεμβρίου 2005, άσχετα αν η άδεια χρήσης είναι ακόμη σε ισχύ ή όχι, θα πρέπει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν και νέα αίτηση για τη χορήγηση της σχετικής άδειας. «Στόχος μας είναι η ορθολογική και αειφορική διαχείριση του πολυτίμου υδάτινου πόρου μας», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης.

Πηγή: NEWSLETTER Τ.Ε.Ε. 26-02-2014