Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Προς Ολοκλήρωση η Διαβούλευση για τη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου

Τις προσεχείς ημέρες ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου», το οποίο αποτελεί πλέον έργο στρατηγικής εθνικής σημασίας, καθώς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καταγράφονται οι περισσότεροι ανοιχτοί χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων της χώρας. Αυτό σημείωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στην κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία αναφέρουν: «Έχουμε, ήδη, εκφράσει την ικανοποίησή μας για την εύρυθμη πορεία των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών και έχουμε δεσμευτεί ότι θα διασφαλίσουμε τη γρήγορη και διαφανή πρόοδο του μεγάλου αυτού εγχειρήματος και, συγκεκριμένα, τις φάσεις αδειοδότησης, κατασκευής και λειτουργίας του, ώστε το έργο να αποτελέσει πρότυπο περιβαλλοντικών επιδόσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είναι προφανές ότι όλοι, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές, οι αρμόδιες υπηρεσίες, η κυβέρνηση, οι πολίτες θα πρέπει να συμβάλλουμε ώστε να αλλάξουμε το περιβάλλον, υλοποιώντας σύγχρονα έργα και αξιοποιώντας παράλληλα με τον βέλτιστο τρόπο τους κοινοτικούς πόρους, προς όφελος των πολιτών, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης».
Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω της διαχρονικής αδυναμίας της να εξαλείψει την ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Αποτελεί επομένως, όπως σημειώνεται, άμεση προτεραιότητα να προχωρήσει η υλοποίηση των υποδομών που λείπουν, ώστε ένα οξύτατο πρόβλημα να μετεξελιχτεί σε περιβαλλοντική αναβάθμιση, επενδύσεις, θέσεις εργασίας για το σύνολο της χώρας.
«Είναι γεγονός ότι, όπου οι αρμόδιες αρχές λειτούργησαν με σύστημα, μεθοδικότητα και ευθύνη, τα αποτελέσματα είναι θετικά και είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό ότι έγινε πλέον συνείδηση ότι η αδράνεια δεν αποτελεί επιλογή», αναφέρουν τα υπουργεία.

Πηγή: http://michanikos-online.gr