Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Η αγροτική έρευνα ξαναβάζει τη γεωργία στο «κάδρο»

Οι δυνατότητες του αγροτικού χώρου στη Μεσσηνία δεν έχουν αναπτυχθεί στο βαθμό που πρέπει και έχει ανάγκη η περιοχή. Θεωρούμε ότι η διαπίστωση, πλέον, αυτή ακούγεται μάλλον κοινότοπη, αφού δεν υπάρχει επιστήμονας ή ημερίδα που να μην έχει καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα.

Βέβαια, το θέμα είναι να υπάρξει μια πολιτική κινήτρων μέσω άρσης εμποδίων, αξιοποίησης διαδικασιών και εύρυθμης λειτουργίας των θεσμών, με στόχο την υγιή ανάπτυξη της συλλογικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, συνθήκες εκ των ων ουκ άνευ για την ανάκαμψη της υπαίθρου και τη συμβολή της στην έξοδο από την κρίση.

Με το ανθρώπινο δυναμικό, τα νέα μυαλά, τις νέες τεχνολογίες και την ποιότητα μπορεί η αγροτική οικονομία να αποτελέσει την "ατμομηχανή" για την έξοδο από την κρίση.

Η ανεργία έχει πλήξει τις υπηρεσίες, τη βιοτεχνία και τη βιομηχανία. Για να φύγουμε από την κρίση απαιτείται ανάπτυξη, επομένως αύξηση της παραγωγικότητας και ο πρώτος τομέας που μπορεί να γίνει αυτό είναι η γεωργία. Οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Τριφυλία, η βελτίωση της ποιότητας στο ελαιόλαδο, τη βρώσιμη ελιά και τη σταφίδα, η υδροπονική καλλιέργεια, η οποία αναπτύσσεται, οι απόπειρες σε νεότερες καλλιέργειες και προϊόντα μπορούν να τροφοδοτήσουν τους παραγωγούς και την οικονομία της περιοχής μας σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό.

Βεβαίως, απαιτείται δουλειά, πρωτίστως συλλογική, ώστε να καταφέρουμε να αναδείξουμε τη συσχέτιση ποιότητας και τόπου.

Τα παραπάνω μεταφέρθηκαν και ημερίδα που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα. «Η έρευνα θα μετατρέψει τις καινοτόμες ιδέες σε προϊόντα και υπηρεσίες που σκοπός είναι να φτάσουν στους αγρότες και όλους τους φορείς και τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο κ. Αποστόλου επισήμανε, επίσης, ότι στο νέο ΠΑΑ 2016-2020 δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας μέσω της καινοτομίας.

Παράλληλα, είναι απαραίτητο το συμβουλευτικό δυναμικό και οι γεωτεχνικοί της χώρας να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση. «Η ελληνική αγροτική παραγωγή χρειάζεται καλύτερα αποτελέσματα, με λιγότερους πόρους και με σεβασμό του περιβάλλοντος. Για αυτό το υπουργείο αλλά και για αυτή την κυβέρνηση, το αγρο-διατροφικό σύμπλεγμα είναι μεγάλη πρόκληση αλλά και τεράστια ευκαιρία», όπως δήλωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου.

Επιπλέον, χαρακτήρισε καινοτόμο το συγκεκριμένο έργο και επισήμανε ότι η μεταφορά τεχνογνωσίας στον αγρότη αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας για την προώθηση μιας βιώσιμης γεωργίας χαμηλού κόστους, καθώς οικοδομεί γέφυρες που συνδέουν την έρευνα με τη γεωργία στην πράξη. «Ένας ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει μοχλό για τη μεταστροφή σε μια διαφορετική πορεία ανάπτυξης της χώρας», κατέληξε.

Ο υφυπουργός Παναγιώτης Σγουρίδης σημείωσε με τη σειρά του πως «χώρα που δεν παράγει δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της. Δε σκοπεύουμε να σβήσουμε τα δανεικά μας προς τους εταίρους μας, αλλά να εκμεταλλευτούμε σωστά τις ευκαιρίες που προσφέρουν η γεωπολιτική θέση της χώρας και οι ιδιαιτερότητές της, αναδιαρθρώνοντας την αγροτική παραγωγή».

Επιπλέον, τόνισε ότι η ελληνική μεσογειακή διατροφή πρέπει να αποτελέσει εργαλείο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και την υποστήριξη της τουριστικής βιομηχανίας, ενώ πρότεινε τη διεθνή πιστοποίηση της ελληνικής μεσογειακής κουζίνας.

Τέλος, υποστήριξε ότι «δε θέλουμε η χώρα να παράξει προϊόντα διατροφής με μαζικό τρόπο, γιατί άλλωστε αυτό δεν αποτελεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα, αλλά να παράξει ποιοτικά και ιδιαίτερα προϊόντα». 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

Πηγή