Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

98 εκατ. ευρώ μικρότερο το νέο ΕΣΠΑ στην Πελοπόννησο

Κατά 98 εκ. ευρώ θα είναι μικρότερο το νέο ΕΣΠΑ (270 εκ. ευρώ) για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ (368 εκ. ευρώ). Και για έργα οδοποιίας προβλέπονται μόνο 58 με 60 εκ. ευρώ. 

Τα στοιχεία αυτά που προκαλούν προβληματισμό, σημείωσε χθες ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Πελοποννήσου Τάσος Σκούρας, σε ευρεία συνάντηση ενημέρωσης για το νέο ΕΣΠΑ στο Δημαρχείο Καλαμάτας.

Στη συζήτηση που έγινε, επισημάνθηκε ότι στο νέο ΕΣΠΑ δε χρηματοδοτούνται έργα λιμενικών και αθλητικών υποδομών. Σημαντικό ποσό, 50.332.315 ευρώ, προβλέπεται για το θεματικό στόχο της προώθησης της κοινωνικής ένταξης και της καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε διάκρισης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και της μειοψηφίας, διευθυντές και στελέχη των υπηρεσιών του δήμου, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας, οι αντιδήμαρχοι Μεσσήνης Νίκος Ξαρχάκος και Οιχαλίας Γιάννης Ηλιόπουλος και εκπρόσωποι των Δήμων Πύλου - Νέστορος και Τριφυλίας

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Π. Νίκας, αφού ευχαρίστησε τον κ. Σκούρα για τη μέχρι σήμερα βοήθειά του στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ και των προηγούμενων ΚΠΣ, επεσήμανε ότι πρέπει να επικαιροποιηθούν όλες οι μελέτες που έχουν υποβληθεί, για έργα τα οποία δεν εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ που λήγει. Παρατήρησε πως είναι, επίσης, αναγκαίο να εκδοθεί νέα διαχειριστική επάρκεια για κάθε δήμο, δεδομένου ότι η τωρινή λήγει. Πρόσθεσε, όμως, πως «οι προϋποθέσεις θα είναι πολύ αυστηρές και ενδεχομένως οι μικροί δήμοι δεν θα έχουν διαχειριστική επάρκεια. Θα είναι πολύ λεπτομερής η διαδικασία και αυτό αποτελεί απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Σημείωσε, ακόμη, ότι «από τους 7 άξονες του προγράμματος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι 2 θα αφορούν σε θέματα υγείας και πρόνοιας, όμως ο μόνος δήμος στη Μεσσηνία που διαθέτει δομή για την Πρόνοια είναι ο Δήμος Καλαμάτας. Επομένως, εάν θέλουν να συμμετάσχουν οι δήμοι, πρέπει να φτιάξουν δομές, την ώρα που υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού».

Τέθηκαν, επίσης, ζητήματα, όπως το ποιος κατανέμει τα χρήματα, ποιος εντάσσει έργα, ποιος απεντάσσει κ.λπ. Ο δήμαρχος ευχήθηκε να υπάρξει επιτέλους δημοκρατικός προγραμματισμός.

Η συνάντηση θα επαναληφθεί το Μάιο ή τον Ιούνιο, στην Καλαμάτα. 

Πηγή