Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Πώς να κόψετε κάποιες κακές συνήθειες

Κάποιες συνήθειες φαίνονται αθώες, όμως για κάποιους είναι πολύ ενοχλητικές και κάποιες άλλες πολύ ανθυγιεινές.  

Σε κάποιες περιπτώσεις δείχνουν άγχος, ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι σημάδι για κάτι άλλο.  

Η «Πίκα» είναι μία πάθηση που κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να μασάνε άλλα πράγματα εκτός φαγητού, όπως χαρτί ή πάγο. Συχνά προκαλείται από διατροφικά ζητήματα, ενώ σύμφωνα με ειδικούς το να τρώει κανείς πάγο μπορεί να έχει ακόμη και ψυχολογικό υπόβαθρο. Για να κόψετε την κακή συνήθεια του να τρώτε πάγο, προσπαθήστε να πίνετε τα ποτά σας χωρίς πάγο. Και επισκεφτείτε το γιατρό σας που θα σας συστήσει κάποιες εξετάσεις που θα δείξουν να έχετε διατροφικό πρόβλημα.  

Μία άλλη κακή και σίγουρα ανθυγιεινή συνήθεια είναι να τρώτε τα νύχια σας. Αν δεν πλένετε όλη την ώρα τα χέρια σας, τα μικρόβια που πηγαίνουν κάτω από τα νύχια σας κάθε φορά που πληκτρολογείτε κάτι στον υπολογιστή ή κάθε φορά που ανοίγετε την πόρτα ή που χαϊδεύετε το σκύλο σας είναι αμέτρητα. Πέραν του ότι το δάγκωμα των νυχιών συχνά αποκαλύπτει άγχος. Για να κόψετε αυτή την κακή συνήθεια έχετε δύο επιλογές. Ή να αγοράσετε από το φαρμακείο τα σχετικά προϊόντα, όπως το βερνίκι νυχιών με την πολύ πικρή γεύση, να αρχίσετε να μασάτε τσίχλες ή να επισκεφτείτε ένα ψυχολόγο ώστε να λύσετε τα ζητήματα άγχους ή βαρεμάρας που ενισχύουν αυτή την κακή συνήθεια.  

Το να φοράτε τους φακούς επαφής σας και στον ύπνο σας είναι μία όχι μόνο κακή, αλλά και επικίνδυνη συνήθεια. Μπορεί να πάθετε μόλυνση, ακόμη και μόνιμες ζημιές στα μάτια σας. Για να κόψετε αυτή την κακή συνήθεια, χρειάζεστε πειθαρχία. Πρέπει να κάνετε καθημερινή σας συνήθεια το να βγάζετε τους φακούς σας, να γίνει ένα κομμάτι της καθημερινής σας ρουτίνας.  

Μία άλλη κακή συνήθεια είναι τα σνακ αργά τη νύχτα, καθώς οι έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να επιβραδύνουν το μεταβολισμό σας. Το σώμα σας θα πρέπει να μεταβολίσει το φαγητό αυτό την ώρα που κοιμάστε και όχι κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν καίτε λίπος. Για να σταματήσετε, σκεφτείτε γιατί τρώτε τόσο αργά. Σκεφτείτε επίσης πόσο χορταστικά είναι τα γεύματά σας και πώς είναι το πρωινό σας. Αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τότε πάρτε την απόφαση να μην τρώτε τίποτα μετά το δείπνο. Και τηρείστε τη.  

Μία άλλη κακή συνήθεια για πάρα πολλούς ανθρώπους είναι να μην ξυπνούν όταν χτυπά το ξυπνητήρι. Κάποιες φορές το ξυπνητήρι χτυπά κάνοντας snooze πάνω από 10 φορές. Η δυσκολία να σηκωθείτε το πρωί δείχνει ότι δεν κάνετε ποιοτικό ύπνο, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ακόμη και προβλήματα υγείας, από αύξηση του σωματικού βάρους έως και υψηλή αρτηριακή πίεση. Για να σταματήσετε, το θέμα είναι ένα. Να κοιμάστε από επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Δείτε τι ώρα θέλετε να ξυπνήσετε και πέστε για ύπνο οκτώ ώρες πριν. Επίσης, αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και την καφεΐνη πριν τον ύπνο.  

Πηγή